Pesta porcină afectează și mieii, la preț. Mai multe centre de sacrificare, închise
Pesta porcină schimbă regulile înainte de Paşte. Peste tot în ţară, autorităţile au interzis târgurile de animale, iar în anumite judeţe nu au aprobat deloc centre de sacrificare temporară.
Practic, fermierii sunt obligaţi să-şi transporte singuri mieii până la abatoare. Un kilogram de carne va costa în jur de 25 de lei.
În tot judeţul Timiş, două pieţe - din Timişoara şi Lugoj - aveau aprobare pentru sacrificarea mieilor. Acum, nici acestea nu au primit acceptul inspectorilor sanitar-veterinari. În schimb, specialiştii au deschis 27 de puncte provizorii de sacrificare, majoritatea la ferme din judeţ.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Florentina Mânzat are o fermă cu o mie de animale. Pentru Paște, va sacrifica peste 500 de miei, în propriul abator. Totul se va întâmpla sub supravegherea unui medic veterinar autorizat.
Florentina Mânzat: "Vor putea veni clienţii, îşi vor alege mielul şi îl vom tăia. Vom avea două puncte de distribuire în pieţe. Nu este mai greu să obţină un miel, noi de exemplu vom sacrifica din oră în oră."
Medic veterinar: ”Vom urmări să existe condiţiile de igienă impuse de legislaţia în vigoare. Animalele vor fi sacrificate în condiţii de asomare corectă. Carcasele să fie igienice, curate."
În Dolj, autorităţile au aprobat un singur centru de sacrificare temporară a mieilor. În Olt, niciunul.
Ciobanii olteni nu au voie să taie animalele în propriile gospodării şi sunt obligaţi să meargă la cele 3 abatoare din Balș, Scornicești şi Potcoava.
Oamenii se plâng însă că astfel există riscul ca marfa să se altereze, dacă nu este transportată într-un mediu corespunzător, răcoros şi bine aerisit.
Fermier: "Dacă ne ducem și la abator și mai dăm 10 lei la abator, ne ducem după crotalie. Mai dăm și la transport acolo. Vă dați seama că noi nu rămânem mai cu nimica. Am 10 clienți să cumpere 10 miei. Să îi cumpere și să îi taie. Vă dați seama că asta e bătaie de joc."
Crescătorii de animale din Olt au făcut cerere la ANSVSA să autorizeze puncte de sacrificare în judeţul lor.
Traian Gârtan, președinte Asociația Crescătorilor de Animale Olt: "Respectivele abatoare nu vor tăia. Dacă fermierul respectiv are 10 miei și vrea să taie acum 5 miei și peste 3 ore alți cinci, nu vor putea. Consumatorul nu se va duce să preia mielul de la abator și noi trebuie să venim către consumator. Nu știu cum, în mașini, în saci, fără frig."
Majoritatea crescătorilor spun că vor cere 25 de lei pe kilogram pentru mielul sacrificat şi 12-13 lei în viu.