Pieile de miel, îngropate de ciobani din lipsă de clienţi. În Londra se vând cu 150 de lire
Situaţie revoltătoare, după sacrificarea mieilor.
Ca într-o săracă țară bogată, adică strivită de neputința de a valorifica o resursă preţioasă, după sărbători rămân pe lângă stânele de oi grămezi uriaşe de piei de miel pe care nu mai dă nimeni nici doi bani.
Ciobanii din România sunt nevoiţi să le îngroape, pentru că ţara noastră nu mai are centre de colectare, nici tăbăcării, iar marile fabrici de încălţăminte şi pielărie au falimentat.
Alegeri 2024
07:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024 - prezența la vot. Câți români au votat până acum
06:58
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 24 noiembrie 2024. S-au deschis urnele. Românii își aleg președintele
06:55
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie 2024. Bucureștenii răspund la 3 întrebări care să schimbe viitorul Capitalei
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
Un fermier din judeţul Braşov are peste 1000 de miei şi regretă vremurile când vindea la preţ foarte bun şi pieile. Acum au ajuns o pacoste.
Constantin Secelean, fermier: "Am lăsat pieile aicea să mănânce câinii cât or mânca, apoi adun ce rămâne, sap o groapă şi le îngrop. Ce să fac?! N-am ce face cu ele! Nu le ia nimeni!".
Un fermier încearcă să le săreze în speranţa că poate-poate va găsi un cumpărător.
Florin Dragomir, fermier: "Până acum şapte - opt ani, erau plătite bine, era 20 de lei o piele de miel, în banii de atunci erau bani. Acum e 2 lei"
Alţii au renunţat.
Iancu Cojan, fermier: "Anul trecut am băgat 150 de lei în sare, că a promis cineva că le ia şi nu le-a mai luat, le-am aruncat. Anul ăsta nici nu le-am mai dat sare, le-am aruncat direct."
Industria pielăriei şi marochinăria sunt la pământ. Fabricile vestite din Orăştie, Agnita, Sibiu, Cluj, Timişoara, de unde plecau la export poşete, pantofi sau cojoace, au dispărut.
Cele câteva ateliere rămase prin ţară nu pot să preia uriaşa cantitate de piei produsă de fermieri. Oferta mult mai mare decât cererea a dus prăbuşirea preţurilor.
Dimeci Boggdan, angajat al unei tăbăcării: "Preţuri la miel începând de la 2-3 lei, în funcţie de calitate şi bovina la kilogram, de la 3 lei, 4 lei, 5 lei..."
Sandor Fazekas este unul dintre puţinii cojocari rămaşi în Transilvania. Produce căciuli, papuci şi haine din blană naturală de oaie pe care le duce prin târguri, dar vânzările au scăzut dramatic în ultimii ani.
Sandor Fazekas, meșter cojocar: "Blănițele sunt folosite pentru ornament. Pe jos, la baruri, unde vrea clientul să pună. Se poartă acum în casă, peste tot."
O blană de miel costă 75 de lei în bazarul din Poiană Braşov. Cât valorează acelaşi produs la Londra?
George Cățean, fermier: "Sunt 150 de lire bucata. Aoleu, păi 150 de lire nu costă o oaie în România! Şi atunci mi s-a aprins beculeţul şi am zis că o să pregătim noi pentru viitor şi ei ne ajută cu distribuţia pe extern în zona Londra."
În Marea Britanie stilul minimalist scandinav e tot mai apreciat, iar blănurile naturale sunt un element de bază în acest decor.