Recomandări pentru ouă proaspete şi miel gustos de Paşte. Ce trebuie să evităm


Ultimul update: Sambata 13 Aprilie 2019 20:11
Data publicarii: Sambata 13 Aprilie 2019 19:07
Categorie: Stiri Sociale

Mai sunt două săptămâni până la Paștele ortodox şi doar una până la cel Catolic, când pasca şi friptura de miel vor umple mesele românilor.

Până atunci însă, trebuie să fim atenţi de unde ne aprovizionam. Ca să se asigure că produsele vândute de comercianţi respecta regulile de igienă, inspectorii Direcţiilor Sanitar Veterinare verifica mărfurile din pieţe, hale de producţiile sau ferme.

Specialiştii în siguranţa alimentelor ne învaţă cum să cumpărăm ouă bune şi sănătoase.

Cifra zero stampilata pe coajă indică faptul că păsările au crescut într-o fermă ecologică, cele notate cu 1 au crescut în aer liber, cu 2 în hale, iar cu 3, în cuşti. Este bine să evităm să le cumpărăm pe cele gata crăpate.

Director executiv DSV Covasna: "Cel mai uşor se poate depista un ou mai puţin proaspăt, dacă coaja nu este rugoasă, dacă coaja este mai lucioasă. Atunci este vorba despre un ou mai vechi. Dacă putem să-l mişcăm un pic pe lângă ureche, se aude o clocitură la ouăle stricate."

E important să ştim să alegem şi mielul potrivit. Dacă preferaţi să cumpăraţi din pieţe sau direct de la fermieri, aveţi tot dreptul să îi solicitaţi proprietarului formularul care dovedeşte că animalul este sănătos. Un miel gata de sacrificare, trebuie să aibă în jur de 10-12 kilograme.

Inspectorii DSV verifica acum şi stanele.

Discuţie inspector - fermier în fata stalului:


"- Animalele le vindem săptămâna viitoare, acum sunt pregătite pentru Pastele Catolic.
- Aţi anunţat medicul veterinar?
- Am anunţat. Şi mâine urmează să le crotaliem."

În atenţia autorităţilor sunt şi brânzeturile.

Comercianţii trebuie să afişeze etichete care arata data la care au fost fabricate şi cea la care expiră produsele, ingredientele din care sunt făcute şi preţul.

Șef Serviciu pentru Siguranța Alimentelor, DSV Covasna: "Citiţi eticheta, cereţi să gustaţi produsul şi dacă este vândut în astfel de unităţi unde noi facem controale, aveţi încredere."

Vizitele celor de la ANSVSA continuă, mai ales că după Paste vine 1 Mai, iar mielul va fi înlocuit de mici şi ceafa de carne de porc.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Drogurile rătăcite în Marea Neagră au ajuns și la bulgari. Campanie de amploare de Paște și 1 Mai
Orașele din România care au renunțat la decorațiunile de Paște
Transalpina nu poate fi vizitată de Paște. Zăpada atinge și 2 metri înălțime
VIDEO PROTVPLUS.RO