Povestea celui mai gustos miel de Paşte de la noi. A fost adus de tătari
Se apropie Paştele, iar ofertele pentru miei sunt variate. Însă carnea dulce şi gustoasă diferă în funcţie de rasă şi de zonele în care cresc animalele.
De la munte la şes, caracteristicile fiecărei rase se supun tipului de hrană, gradului de mişcare a turmelor şi chiar diferenţelor de altitudine.
La şes vedeta este Merinosul de Palas. A fost omologată pentru prima dată în 1960 şi, după ameliorări sucesive, este considerată cea mai perfecţionată rasă de oi din România, având aceleaşi caracteristici cu rasa Ile-de-France.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Radu Răducu, director Institutul de Cercetare Palas Constanta: "Stratul de grăsime este intercalat în straturile de carne şi tocmai aceasta îi dă o frăgezime deosebită, cu un gust foarte foarte plăcut şi o calitate nutriţională superioară."
Bucătarii din Dobrogea prefera să gătească merinos pentru că, spun ei, are un gust deosebit, iar mirosul nu este atât de puternic. Aceste caracteristici sunt obţinute din hrana pe care o primesc oile în Dobrogea. Iarba sărată de pe păşunile de aici are un conţinut ridicat de minerale.
Daniel Toanca, bucătar: "Este un miel special din zona Dobrogei. Este marinat cu ierburi aromate, cu usturoi, cu puţină lamaie ca să-I spargă fibra".
În Constanta un kilogram de miel costa în medie 20 de lei, iar pentru o porţie de 200 de grame cu garnitură şi salată la restaurant veţi plăti în jur de 70.
Cea mai bună rasă de oi
Rasa de oi specifică Moldovei este Karakul, ai cărei strămoşi au trăit în din stepele tătarilor de lângă Muntele Altai. Specialiştii spun că mielul de Karakul este cel mai gustos dintre toate rasele româneşti şi este preferatul locuitorilor din ţările arabe, pentru că are carnea cu un nivel mai ridicat de grăsime.
Ionică Nechifor, director Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Popăuți: "Rasa Karakul permite consumatorului sau bucătarului să o prepare în seul propriu şi îi dă un gust aparte, vorbim de un miel crescut pe păşuni. În mod natural."
Bucătarii spun că mielul karakul are un gust mai pregnant de oaie decât celelalte rase, însă acesta dispare după ce carnea este ţinută la bait de câteva zile.
Preparatele din carne de karakul se asezonează cel mai bine cu vinul roşu sau negru, mămăliguţa şi brânză sărată tot de oaie karakul.
În munţii cu iarbă grasă sunt alte gusturi. În Maramureş şi Bistriţa Năsăud cea mai răspândită rasă de miei este Ţurcana Alba. Se adaptează bine acestor zone şi rezistă în condiţii dificile. Şi gustul cărnii este altul.
Pe lângă carnea gustoasă, da şi o producţie bună de lână.
Textura ei nu impune un timp îndelungat la cuptor şi nu are multă grăsime. De Paşte în Maramureş şi Bistriţa un kilogram de ţurcana se va vinde în viu cu 10-12 lei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!