Parada liceelor de elita din Capitala, mutata pe trotuare. Cum a distrus Primaria traditia ce a rezistat si comunistilor

Dată publicare: 25-05-2017 18:20
Dată actualizare: 28-05-2017 07:30


La final de an scolar, Primaria Capitalei ii trimite pe absolventii liceelor de elita din Bucuresti sa defileze pe trotuare sau in curtile scolilor, punand capat astfel unei traditii de zeci de ani, pe care nici comunistii nu au intrerupt-o.

Desi Politia Rutiera si-a dat acordul de principiu, autoritatile locale au considerat ca parada elevilor ingreuneaza traficul, pentru ca se blocheaza o banda de circulatie.

In cazul Colegiului National "I.L. Caragiale", decizia Primariei Capitalei pune capat unei traditii de 48 de ani.

Joi dimineata, elevii claselor a XII-a nu au avut de ales si au defilat, pe trotuar, in jurul scolii.

"Ne pare rau ca nu am fost pe sosea, ca generatiile trecute si am stat pe trotuar si nu am vazut mai nimic. Parintii nu prea au vazut. Asta a fost trist", spune un elev.

Traficul a fost totusi dat peste cap, dar nu de elevi, ci de parintii lor.

"Am facut slalom printre masini, de pe un bulevard pe altul, mai prin spatele jandarmilor", explica un parinte.

"Lasati paradele liceenilor sA se deruleze! Sunt scurte, sunt decente, sunt pline de tinerete si bucurie..." - astfel suna apelul facut de directorul Colegiului National "Gheorghe Sincai" catre primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Demersul vine dupa ce miercuri dimineata profesorii si elevii au fost informati ca nu mai au voie sa organizeze traditionala parada a absolventilor.

Rares, elev Colegiul "Gheorghe Sincai""Sunt destul de dezamagit, nu cred ca facem un deranj atat de mare incat sa nu dea voie."

Conducerea Colegiului National "Gheorghe Sincai" a incercat sa le explice functionarilor din Primarie ca niciodata nu au fost probleme, dar Ii s-a transmis ca "anul acesta lucrurile s-au schimbat".

Conducerea colegiului spune ca trotuarul nu este suficient de incapator pentru cei 250 de elevi ai claselor a XII-a. In plus, in fiecare dimineata, pe traseul aprobat pentru parade, soferii isi parcheaza masinile, fiecare cum poate.

Silvia Matusoiu, director Colegiul National "Gheorghe Sincai": "Daca parcurgeti distanta de la Unirii pana aici, la Tineretului, veti vedea ca nu puteti merge nici macar un singur om pe trotuar tot timpul, pentru ca se lucreaza."

Printr-un comunicat, Primaria Capitalei tine sa precizeze ca decizia a fost luata ca urmare a faptului ca "aceste evenimente au loc in zile lucratoate, la ore la care traficul rutier inregistreaza valori crescute".

De asemenea, se specifica si faptul ca din comisia care a luat aceasta decizie au facut parte si reprezentanti ai Politiei Rutiere si ai Jandarmeriei.


VIDEO PROTVPLUS.RO