Elvetienii ii invata pe profesorii si elevii romani eficienta la cursuri. Cum decurge o ora dupa modelul elvetian
Modelul elvetian de educatie a fost aplicat in Romania si are rezultate remarcabile. Asta sustine un studiu efectuat la finalul a 5 ani de predare in peste 180 de scoli.
Proiectul a fost finantat de Tara Cantoanelor cu peste 2 milioane de franci elvetieni. La ore elevii au fost pusi sa rezolve diferite sarcini, sa vorbeasca unii cu altii, profesorii au fost obligati sa nu predea mai mult de 5 minute, iar jumatate din cursuri au fost vizite la fabrici, service-uri sau magazine.
Modelul propus de expertii elvetieni a inlocuit dictatura profesorului din clasele traditionale romanesti, cu educatia concentrata pe elev. In plus, profesorul are cel mult 5 minute de predare, restul de 45 le raman elevilor care rezolva sarcini.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Liliana Preoteasa, manager de proiect: "Elevii invata, cum? Gandindu-se la ceea ce ei stiu sa faca, incercand sa descopere ce stiu, ce pot, ce nu stiu, care sunt punctele tari, slabe si fac aceasta discutand cu colegii, impartasind cu ei punctul lor de vedere. Asta nu inseamna ca doar vorbesc, ci ca vorbesc incercand sa-i convinga, avand un discurs argumentat."
Parinte: "Cred ca cea mai importanta parte pe care a jucat-o proiectul JOBS in dezvoltarea copiilor asa cum spuneau si ei a fost faptul ca i-a transformat din spectatori in actori."
Cristina Vaides, parinte: "Trebuie profesorul sa se implice, nu doar hai sa treaca ora, scrieti din carte lectia sau nu stiu ce, deci nu, copilul nu va invata. Este nevoie de implicarea profesorului, nu zic ca parinte ca noi ne spalam pe maini si gata, s-a dus la scoala si nu mai fac nimic, nu."
Ministerul se mai gandeste daca va impune asa ceva in toate scolile de la noi.
Ariana Oana Bucur, secretar de stat pe invatamant preuniversitar: "Un exemplu de buna practica pentru elevii din clasele terminale din invatamantul obligatoriu, care sper sa aiba impact in continuare, daca se va pune problema extinderii la nivel national."
Elevii din Elvetia sunt cei mai buni la matematica din Europa, la testele PISA 2015, in timp ce Romania e penultima. Orice profesor poate folosi materialele de predare si exemplele de lectie de pe site-ul jobsproject.ro.