Klaus Iohannis, ingrijorat de situatia din Educatie. "Unul din 15 tineri studenti romani invata in afara granitelor"
Sistemul nostru de invatamant are nevoie de reforme urgente pentru ca elevii si studentii, a se descurce pe o piata comuna tot mai competitiva.
Tinerii isi croiesc drumul catre Vest, iar cei care studiaza in universitatile straine nu se mai intorc sa munceasca in tara, spune presedintele Klaus Iohannis, ingrijorat de situatia din Educatie.
Presedintele Klaus Iohannis a demontat mitul modern, potrivit caruia "tot romanul face o facultate!" Datele arata contrariul, iar calitatea invatamantului este, de multe ori, indoielnica.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Romania este in realitate la coada clasamentelor europene cu privire la proportia tinerilor care finalizeaza studiile universitare. In plus, aproape unul din 15 tineri studenti romani invata in afara granitelor."
La o intalnire cu elitele studentesti si cu profesorii universitari, Klaus Iohannis a descris un viitor sumbru pentru tara noastra, daca oficialii nu iau masuri.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei:"Tinerii au acum cea mai mica pondere in totalul populatiei din intreaga istorie a Romaniei. Prea putini dintre acestia sunt educati la un nivel la care sa fie pregatiti pentru a face fata unei lumi si unei economii aflate intr-o schimbare rapida."
O alta realitate arata ca, de cand incep o facultate sau o scoala postliceala, tinerii viseaza la un loc de munca bine platit in vestul Europei. Si multi se pregatesc pentru asta. La Scoala Sanitara din Iasi, de exemplu, in afara de cursurile de asistente, elevii invata gratis si limba germana.
Alexandra, eleva: "- De ce nu oportunitatea cu Germania?"
Reporter: "- Te ajuta acest curs?"
Alexandra, eleva:"- Da, foarte mult!"
Anca, eleva:"Imi dezvolt nivelul de limba pentru a lucra in Germania. Fac aceasta alegere pentru ca aici salariile nu acopera munca pe care noi o desfasuram ca si cadru medical"
Cei de la Ordinul Asistentilor vad altfel lucrurile si cred ca asistentii medicali de calitate sunt primii care pleaca din sistem. Spun ca statul investeste aproximativ 7.000 de lei, in trei ani, pentru specializarea unui elev.
Liliana Pintilie, Ordinul Asistentilor Iasi: Fac aceasta scoala doar ca sa plece in strainatate. Acolo rigoarea e mult mai mare, deci clar pleaca oameni buni."
Prin urmare autoritatile trebuie sa ia urgent masuri pentru ca statul sa profite de investitia facuta in educatia tinerilor. In caz contrar, in cativa ani, calitatea serviciilor medicale va scadea dramatic in Romania.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, invatamant, elevi, munca, strainatate, studenti,
Dată publicare:
19-05-2017 18:51