O branza romaneasca, vedeta unui festival din Italia la care participa peste 100.000 de oameni

Ultimul update: Sambata 28 Septembrie 2013 06:56
Data publicarii: Miercuri 25 Septembrie 2013 19:36
Categorie: Social

Traditionala branza romaneasca in coaja de brad se numara printre principalele atractii ale Targului de Branzeturi din Bra, in nordul Italiei.

Sunt zeci de sortimente aduse de producatori din toata lumea care atrag peste 100.000 de vizitatori. Unii chiar isi programeaza vacanta special pentru acest festival al branzeturilor.

Badea Marian a calatorit aproape doua mii de kilometri pentru a duce faima branzei din Bucegi tocmai in Piemont, in nordul Italiei. Se prepara ca branza obisnuita de burduf, dar...

Marian Popoliu, cioban: "Este pusa in interiorul scoartei de brad, pentru conservare. In timpul fermentatiei se creaza o adevarata simbioza intre grasimea din branza si rasina din scoarta".

Incepand din 1996, targul de branzeturi din Bra are scopul de a promova si sustine consumul de produse traditionale. De altfel, in oraselul medieval s-a nascut initiatorul miscarii Slow Food, adica hrana pregatita in tihna si sanatoasa, care incearca sa tina piept invaziei mondiale a genului Fast Food.

Pe langa sortimentele clasicele italiene - Parmigiano Reggiano, Mozarella sau Ricotta - targul aduce laolalta branzeturi si lactate din toata lumea, unele exotice, cum ar fi iaurturile din lapte de camila produse in Africa.

Carlo Petrini, organizator: "In ziua de azi, clientii constienti, inteligenti si curiosi sunt o premisa obligatorie pentru a incuraja o productie de calitate, care sa regenereze economia".

Din pacate, chiar sub etichete recunoscute, retetele traditionale se pierd la productia in masa, iar gustul original a ajuns o raritate.

Owen Baily, producator: "In toata lumea au mai ramas doar trei producatori care obtin cascavalul Cheddar dupa reteta clasica, folosind lapte obtinut de la vaci crescute in fermele proprii".

Pe cale de disparitie, spun organizatorii targului, sunt cateva mii de retete traditionale de pe intregul mapamond. Asta pentru ca marii producatori aleg cantitatea, in detrimentul calitatii.

Consumati des mancare de fasole sau de mazare. Cum trebuie preparate pentru a nu va afecta dieta
Consumati des mancare de fasole sau de mazare. Cum trebuie preparate pentru a nu va afecta dieta
VIDEO PROTVPLUS.RO
copil jandarmi
Cadoul primit de băiețelul din Prahova, părăsit de mamă. Copilul își dorește să devină jandarm
O alee din Târgu Jiu, stricată și reparată în fiecare an. Care este explicația autorităților
Braconajul păsărilor, afacere în floare în Mureș. Specii protejate de lege, găsite în colivii
Femeie din Iași, internată la psihiatrie după ce și-a amenințat cu moartea soțul și copilul de 2 ani
Au angajat roboți să aibă grijă de vaci, pentru că nu găsesc personal. ”Nu trebuie să stai cu gura pe ei”
Elevii din mai multe județe au rămas fără corn și lapte. ”Stau flămânzi până seara”
profesori studiu
”Mi-a zis `tu ești țigan, nu ai ce căuta la acest liceu`”. Studiu îngrijorător despre profesorii români
Concurs anticorupție ”Civic Avengers”. Premiul: o cafea cu președintele Klaus Iohannis
Arafat vrea ca populația să fie pregătită pentru un dezastru: Să știm cum să reacționăm
”Visuri la cheie”. O fetiță și bunica ei, cu o poveste tragică de viață, au primit o casă construită de la zero
Tartă cu ciocolată și zmeură, o rețetă sănătoasă propusă de Elena Lasconi
Legendara CC-Catch concertează la Cluj. Mesajul transmis românilor de artistă