O branza romaneasca, vedeta unui festival din Italia la care participa peste 100.000 de oameni

Ultimul update: Sambata 28 Septembrie 2013 06:56
Data publicarii: Miercuri 25 Septembrie 2013 19:36
Categorie: Social

Traditionala branza romaneasca in coaja de brad se numara printre principalele atractii ale Targului de Branzeturi din Bra, in nordul Italiei.

Sunt zeci de sortimente aduse de producatori din toata lumea care atrag peste 100.000 de vizitatori. Unii chiar isi programeaza vacanta special pentru acest festival al branzeturilor.

Badea Marian a calatorit aproape doua mii de kilometri pentru a duce faima branzei din Bucegi tocmai in Piemont, in nordul Italiei. Se prepara ca branza obisnuita de burduf, dar...

Marian Popoliu, cioban: "Este pusa in interiorul scoartei de brad, pentru conservare. In timpul fermentatiei se creaza o adevarata simbioza intre grasimea din branza si rasina din scoarta".

Incepand din 1996, targul de branzeturi din Bra are scopul de a promova si sustine consumul de produse traditionale. De altfel, in oraselul medieval s-a nascut initiatorul miscarii Slow Food, adica hrana pregatita in tihna si sanatoasa, care incearca sa tina piept invaziei mondiale a genului Fast Food.

Pe langa sortimentele clasicele italiene - Parmigiano Reggiano, Mozarella sau Ricotta - targul aduce laolalta branzeturi si lactate din toata lumea, unele exotice, cum ar fi iaurturile din lapte de camila produse in Africa.

Carlo Petrini, organizator: "In ziua de azi, clientii constienti, inteligenti si curiosi sunt o premisa obligatorie pentru a incuraja o productie de calitate, care sa regenereze economia".

Din pacate, chiar sub etichete recunoscute, retetele traditionale se pierd la productia in masa, iar gustul original a ajuns o raritate.

Owen Baily, producator: "In toata lumea au mai ramas doar trei producatori care obtin cascavalul Cheddar dupa reteta clasica, folosind lapte obtinut de la vaci crescute in fermele proprii".

Pe cale de disparitie, spun organizatorii targului, sunt cateva mii de retete traditionale de pe intregul mapamond. Asta pentru ca marii producatori aleg cantitatea, in detrimentul calitatii.

Consumati des mancare de fasole sau de mazare. Cum trebuie preparate pentru a nu va afecta dieta
Consumati des mancare de fasole sau de mazare. Cum trebuie preparate pentru a nu va afecta dieta
VIDEO PROTVPLUS.RO
spital
Împreună putem salva o viață. Cum puteți dona pentru primul spital de oncologie pediatrică
Cum a reușit un tânăr român care nu s-a angajat niciodată să creeze o afacere de succes
Serbări de Crăciun. Ce ar trebui să facă părinții pentru a nu pune presiune pe copii
Goana nebună după cumpărături. Cât costă un coș cu bunătăți tradiționale
Zece milioane de cozonaci, în casele românilor de sărbători. Preţul celui tradițional
14 copii de la o casă de tip familial din Alba au primit cadouri de Crăciun
sibiu, bucatari, turisti, slanina, jumari,
Reacția a doi turiști scoțieni când gustă din slănină și jumări în Sibiu
Motivul pentru care tinerii români se desprind greu de casa părintească. Argumentul lui Ionuț
Școli din Capitală, înfrumusețate de artiști stradali: ”Într-o prima fază oamenii au fost reticenți”
Vinul fiert, vedeta sărbătorilor de iarnă. Cele mai căutate reţete în preajma Crăciunului
Jocul de-a Moș Crăciun Secret i-a cucerit pe români. Bucuria pe care o puteţi aduce unui coleg
Un prahovean îl invită pe Papa Francisc în România. Problema pe care o are cu autoritățile