O branza romaneasca, vedeta unui festival din Italia la care participa peste 100.000 de oameni

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Sambata 28 Septembrie 2013 06:56
Data publicarii: Miercuri 25 Septembrie 2013 19:36
Categorie: Social

Traditionala branza romaneasca in coaja de brad se numara printre principalele atractii ale Targului de Branzeturi din Bra, in nordul Italiei.

Sunt zeci de sortimente aduse de producatori din toata lumea care atrag peste 100.000 de vizitatori. Unii chiar isi programeaza vacanta special pentru acest festival al branzeturilor.

Badea Marian a calatorit aproape doua mii de kilometri pentru a duce faima branzei din Bucegi tocmai in Piemont, in nordul Italiei. Se prepara ca branza obisnuita de burduf, dar...

Marian Popoliu, cioban: "Este pusa in interiorul scoartei de brad, pentru conservare. In timpul fermentatiei se creaza o adevarata simbioza intre grasimea din branza si rasina din scoarta".

Incepand din 1996, targul de branzeturi din Bra are scopul de a promova si sustine consumul de produse traditionale. De altfel, in oraselul medieval s-a nascut initiatorul miscarii Slow Food, adica hrana pregatita in tihna si sanatoasa, care incearca sa tina piept invaziei mondiale a genului Fast Food.

Pe langa sortimentele clasicele italiene - Parmigiano Reggiano, Mozarella sau Ricotta - targul aduce laolalta branzeturi si lactate din toata lumea, unele exotice, cum ar fi iaurturile din lapte de camila produse in Africa.

Carlo Petrini, organizator: "In ziua de azi, clientii constienti, inteligenti si curiosi sunt o premisa obligatorie pentru a incuraja o productie de calitate, care sa regenereze economia".

Din pacate, chiar sub etichete recunoscute, retetele traditionale se pierd la productia in masa, iar gustul original a ajuns o raritate.

Owen Baily, producator: "In toata lumea au mai ramas doar trei producatori care obtin cascavalul Cheddar dupa reteta clasica, folosind lapte obtinut de la vaci crescute in fermele proprii".

Pe cale de disparitie, spun organizatorii targului, sunt cateva mii de retete traditionale de pe intregul mapamond. Asta pentru ca marii producatori aleg cantitatea, in detrimentul calitatii.

Consumati des mancare de fasole sau de mazare. Cum trebuie preparate pentru a nu va afecta dieta
Consumati des mancare de fasole sau de mazare. Cum trebuie preparate pentru a nu va afecta dieta
VIDEO PROTVPLUS.RO
peste gratar
Furtuna din mare a scumpit peștele de Florii. Pescarii au avut capturi de 3 ori mai mici
Șuberek, pleșcavița sau palanete. Noile mâncăruri stradale preferate de români
Mii de oameni din toată țara au participat la pelerinajul de Florii
Bucureştenii vor putea închiria trotinete electrice. De ce sunt mai rapide ca maşinile
Imagini greu de privit. Ce au găsit inspectorii ANPC într-un magazin, înainte de Florii
Elevii unei școli din Bacău își câștigă singuri banii necesari pentru un loc de joacă
spalare picioare
Ritualul spălării picioarelor, la Catedrala din Alba Iulia: ”Un sentiment foarte pofund"
O asistentă medicală, mama unei fetițe de 8 ani, are nevoie de ajutor. Cum puteți dona
Liste de așteptare pentru cei care vor cozonaci pe masa de Paște. Cu cât se vând
Concediu suplimentar pentru femeile care apelează la fertilizarea in vitro
Masa de Paște, reguli de respectat la capitolul ”ouă”. Diferențele dintre cele 4 categorii
Concert caritabil pentru copii abandonați, care suferă de boli incurabile