Casele traditionale romanesti, modele pentru europeni. Invata de la noi cum sa protejeze mediul
Dupa ce a restaurat doua dintre casele detinute de printul Charles in Romania, arhitecta mostenitorului coroanei britanice vrea sa-i invete si pe altii ce inseamna constructiile ecologice.
Si organizeaza cursuri pentru cei care vor sa afle, de la mesteri priceputi, cum isi ridicau bunicii nostri casele din baloti de paie pamant si piatra.
Totul pare o mare petrecere, insa tinerii adunati din toate colturile Europei invata sa ridice case dupa metode traditionale.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Facem un un bulgare. Il facem un pic mai mic si il aruncam simplu pe pamant si vedem cum se comporta. Ar trebui sa se aplatizeze jos si sa nu existe crapaturi deasupra.", spune Hugh Conway-Morris, mester in constructii din pamant.
E o tehnica veche, tot mai des folosita: constructia din baloti de paie, un material ieftin si cu proprietati termoizolante extraordinare. Costul unei case porneste de la 25 de mii de euro, materiale si mana de lucru.
"Cu orice material lucrezi, nu dauneaza sanatatii, nu poluezi mediul inconjurator, incerci sa te folosesti de toate materialele din zona sau cauti in alta parte si in cel mai rau caz cumperi. Poti sa ai o casa ieftina", spune constructorul Nemeth Janos.
Atelierul pentru studenti a fost organizat de una dintre cele mai mari promotoare a arhitecturii traditionale transilvanene, arhitecta care s-a ocupat si de restaurarea caselor detinute de printul Charles in Romania.
"Vorbim din ce in ce mai mult despre protejarea mediului, arhitectura ecologica si consider ca nu putem vorbi despre asa ceva pana cand nu intelegem traditia locala.", declara Silvia Demeter Lowe, arhitect.
Oricine poate sa participe la aceste ateliere finantate cu fonduri europene. Pe langa tehnici ecologice de constructie, cursantii invata si cum sa refaca o casa in stil traditional.