Nokia da o lovitura dureroasa economiei romanesti. Toti pierdem un munte de bani


Ultimul update: Joi 16 August 2012 08:55
Data publicarii: Joi 29 Septembrie 2011 10:13
Categorie: Stiri Sociale

Finlandezii au anuntat joi ca isi inchid fabrica de la Jucu, dupa doar 3 ani. Pentru cei 2.200 de angajati, vestea echivaleaza cu intrarea in somaj, iar multi dintre ei nu mai au cum sa o ia de la capat.

Pe de alta parte, cu totii pierdem un munte de bani, care ar fi intrat la buget. Dar aceasta este decizia investitorului, care isi restructureaza toate afacerile, din Europa si America, si se concentreaza pe Asia.

Practic, romanii traiesc acum ce au trait nemtii in 2008, cand au iesit in strada, pentru ca fabrica lor se mutase la noi.

Oamenii au aflat astazi ca mai au de lucru pana in decembrie, dupa care se pune lacat pe poarta. Din acel moment, telefoanele Nokia "fabricate in Romania" vor fi istorie.

Mircea Buzan este unul dintre primii angajati de la Nokia. Are 55 de ani si teama lui cea mare este ca nu isi va gasi usor de munca.

Dar ce s-a intamplat cu proiectul Nokia din Romania? Finlandezii au plecat cu scandal din Germania in 2008 si au aparut la noi intr-un an in care criza musca deja pe Wall Street. Fabrica din Cluj s-a ridicat pe un teren de 160 de hectare dat cu titlu gratuit de catre stat. Apoi cei de la Nokia au investit 60 de milioane de euro si au produs componente sau telefoane low cost.

In 2008, fabrica Nokia a fost un loz castigator pentru Romania dar mai ales pentru cei care stau in zona.  Oameni din tot judetul incercau sa obtina o slujba la fabrica de la Jucu unde un salariu pentru un muncitor necalificat ajungea si la 1.500 de lei, iar pentru un tehnician sau inginer la 4.000 de lei. Intreaga zona se afla intr-un boom imobiliar, iar preturile terenurilor crescusera de la 3 euro la 100 de euro metrul patrat.

La toate acestea se adauga cateva milioane de lei care au ajuns in bugetul administratiei locale. Din acesti bani s-au asfalat drumuri dupa care s-au reparat scoala si dispensarul din Jucu.

Joi, agentia de ocupare a fortei de munca Cluj s-a intrunit de urgenta pentru a gasi solutii rapide pentru cei 2.200 de angajati. Mai intai vor accesa 10 milioane de euro fonduri europene pentru a-i sprijini pe angajatii Nokia sa se reintegreze pe piata muncii. Banii vor fi folositi pentru cursuri de recalificare in special pentru muncitori.

De asemenea vor incerca sa aduca facilitati si angajatilor, insa nu au stabilit exact cum. In acelasi timp spun ca situatia nu este disperata - somajul ar creste de la 3,3% la 4%. De altfel, fabrica de mobila care lucreaza pentru Ikea are nevoie de 300 de oameni.

Potrivit unui mecanism dezvoltat la nivelul Uniunii Europene, autoritatile romane pot cere sprijin financiar de la Fondul European de Ajustare Globala, pentru a-i ajuta pe lucratorii care isi pierd locurile de munca.

Cum a permis noul Cod al Muncii inchiderea fabricii Nokia. Sindicatele au mainile legate

Intr-un comunicat de presa, Nokia anunta oficial inchiderea fabricii de la Cluj.

"Nokia are in plan o reorganizare a capacitatii de productie si o imbunatatire a sistemului pentru a servi mai bine interesele clientilor, partenerilor si furnizorilor.

Compania se va concentra pe zonele ce sunt apropiate de furnizori si de pietele cheie. Ca urmare, fabrica de la Cluj, Romania, va fi inchisa pana la sfarsitul lui 2011. Fabricile Nokia din Asia sunt mai utile din punct de vedere al cantitatii si al proximitatii"

ZF.ro: Scrisoare interna la Nokia: Inchidem fabrica de la Jucu pentru ca in Europa este cerere ridicata pentru smartphone-uri, nu pentru telefoane ieftine

Primarul comunei Jucu: "Nokia contribuia cu cateva milioane de lei pe an la bugetul local"

Nokia a fost anul trecut al doilea mare exportator din Romania, dupa Dacia

Vezi proiectul de 200 de milioane de euro cu care Nokia a venit la Jucu

In 2008, cand fabrica s-a mutat de la Bochum la Jucu, in Germania s-a declansat un adevarat scandal, angajatii iesind in strada pentru a protesta.

Romanul Razvan Olosu ocupa in mintea germanilor un loc aparte: el este considerat salvatorul a sute de familii. Cand toata Germania ne purta pica pentru mutarea fabricii Nokia de la Bochum in Cluj, romanul i-a salvat de la somaj pe angajatii companiei.

Tags: nokia, jucu,

Dezamagire pentru locuitorii din Jucu! Nokia nu le-a adus bogatie
Bate iarasi un vant cu milioane de euro la Jucu, langa Cluj-Napoca!
La Jucu, viitorul nu mai are retea!
VIDEO PROTVPLUS.RO