Cum a permis noul Cod al Muncii inchiderea fabricii Nokia. Sindicatele au mainile legate
Presedintele Cartel Afla, Bogdan Hossu, a declarat, joi, pentru Mediafax, ca, prin modificarea Codului Muncii, Nokia poate inchide fabrica de la Cluj fara a avea nicio responsabilitate fata de angajati, toata sarcina fiind in grija statului roman.
Bogdan Hossu a explicat ca inchiderea fabricii Nokia era de asteptat pentru ca legislatia romaneasca deroga de responsabilitate intreprinderile, acestea neavand nicio raspundere daca inchid activitatea mutand grija la stat prin somaj.
"Cand Nokia a plecat de la nemti a dat salarii compensatorii cativa ani de zile. la noi nu va da nimic si toata sarcina va cadea in grija statului", a spus Hossu.
Nokia a fost anul trecut al doilea mare exportator din Romania, dupa Dacia
Liderul Cartel Alfa a explicat ca sindicatele nu pot face nimic in acest caz, pentru ca legislatia nu le mai permite sa protesteze in niciun fel.
"Noi ca sindicate nu putem face nimic. Singurul protest pe care l-am putea face ar fi sa cerem tuturor cetatenilor romani sa nu mai cumpere produse Nokia. Noua insa, in acest moment, legislatia nu ne mai permite sa facem nimic, este un mare faliment a unor politici de ocupare", a subliniat Hossu.
Primarul comunei Jucu: "Nokia contribuia cu cateva milioane de lei pe an la bugetul local"
Liderul Cartel Alfa a mentionat ca, cu toate ca exista un contract colectiv de munca unic la nivel national unde sunt specificate unele drepturi ale angajatilor, Ministerul Muncii a comis un abuz dand o circulara in toata tara cum ca acest contract colectiv de munca nu mai este valabil pana la 31 decembrie 2011, justificand acest lucru prin faptul ca unele patronate pro-guvern au notificat ca renunta la acest contract, dar nu este vorba de acordul tuturor partilor.
Hossu a mai spus ca a initiat o actiune penala impotriva Ministerului Muncii cu privire la acest abuz dar procurorul nu a dat niciun raspuns.
Nokia inchide fabrica din Romania. "Avem o problema de distanta fata de furnizori si piete cheie"
Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.
Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro.
"Nokia vrea sa-si ajusteze productia de telefoane catre locatiile cu proximitate optima fata de distribuitori si de pietele cheie. Prin urmare, Nokia intentioneaza sa inchida fabrica de la Cluj, Romania, inainte de sfarsitul anului 2011, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia ofera o mai buna scara a operatiunilor si beneficii de proximitate", se spune intr-un comunicat transmis joi de grupul finlandez Nokia.
Decizia face parte dintr-un pachet de masuri suplimentare de aliniere a fortei de munca si a operatiunilor.
"Inchiderea fabricii de la Cluj si ajustarile aduse lantului comercial vor avea un impact de circa 2.200 de angajati asupra fortei de munca", se spune in comunicat.
De asemenea, grupul va renunta la alti 1.300 de angajati din cadrul diviziei Location & Commerce.
Concedierile se adauga la disponibilizarile a 6.000 de angajati anuntate in aprilie, se mai arata in comunicat.
Masura se incadreaza in strategia companiei si are rolul de a reduce costurile, de a eficientiza si simplifica structura grupului, se spune in comunicat.