Nokia a fost anul trecut al doilea mare exportator din Romania, dupa Dacia
Nokia a inchis fabrica de la Jucu. Producatorul finlandez de telefoane mobile a mai inchis in acest an si centrul de Cercetare si Dezvoltare din Cluj, concediind cei aproximativ 120 de angajati ai unitatii.
"Nokia vrea sa-si ajusteze productia de telefoane catre locatiile cu proximitate optima fata de distribuitori si de pietele cheie. Prin urmare, Nokia intentioneaza sa inchida fabrica de la Cluj, Romania, inainte de sfarsitul anului 2011, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia ofera o mai buna scara a operatiunilor si beneficii de proximitate", se spune intr-un comunicat transmis joi de grupul finlandez Nokia.
Nokia a fost anul trecut al doilea mare exportator din Romania, dupa Dacia
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Dupa primele noua luni ale anului trecut, compania avea deja exporturi de 750 milioane euro.
Afacerile Nokia Romania au crescut anul trecut la 6,7 miliarde lei (circa 1,6 miliarde euro), de la 4,3 miliarde lei in 2009.
Compania a avut in 2010 venituri de 7 miliarde lei si un profit net de 181 miliarde lei. Nokia a produs la Jucu, in cei aproape trei ani de activitate, telefoane mobile din segmentul inferior de pret si accesorii pentru telefoane.
Decizia de a inchide fabrica de la Jucu face parte dintr-un pachet de masuri suplimentare de aliniere a fortei de munca si a operatiunilor.
"Inchiderea fabricii de la Cluj si ajustarile aduse lantului comercial vor avea un impact de circa 2.200 de angajati asupra fortei de munca", se spune in comunicat.
De asemenea, grupul va renunta la alti 1.300 de angajati din cadrul diviziei Location & Commerce.
Concedierile se adauga la disponibilizarile a 6.000 de angajati anuntate in aprilie, se mai arata in comunicat.
Angajatii afectati vor avea acces la un program de sprijin derulat de Nokia.
Nokia a primit in 2007 cu titlu gratuit 90 din cele 159 hectare ale Parcului Industrial Tetarom III, iar Guvernul a alocat 12 milioane lei pentru finantarea lucrarilor de infrastructura la acest parc, pentru investitia de la Jucu.
Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, a precizat atunci ca, pentru introducerea utilitatilor pe terenul de 159 de hectare al Parcului Industrial de la Jucu sunt necesare 33 milioane euro, din care 10 milioane euro ar urma sa fie asigurate de autoritatile judetene si locale, iar restul sumei din fonduri guvernamentale.
Inchiderea fabricii se incadreaza in strategia companiei si are rolul de a reduce costurile, de a eficientiza si simplifica structura grupului, se mai arata in comunicat.
Nokia a pus sub evaluare si operatiunile din Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria) si Reynosa (Mexic). Aceste fabrici vor continua sa produca pentru pietele din Europa si America de Nord, insa grupul intentioneaza sa le reorienteze treptat catre software si personalizarea pachetelor de vanzari.
Masurile vor afecta forta de munca de la cele trei fabrici incepand de anul viitor. Compania avea la sfarsitul lunii iunie peste 138.000 de angajati la nivel global, fata de circa 130.000 la sfarsitul anului trecut.