1 Decembrie: Razvan Olosu, romanul care i-a salvat pe germanii de la Nokia

×
Codul embed a fost copiat

Olosu ocupa in mintea germanilor un loc aparte: el este considerat salvatorul a sute de familii. Anul trecut, cand toata Germania ne purta pica pentru mutarea fabricii Nokia de la Bochum in Cluj, romanul i-a salvat de la somaj pe angajatii companiei.

Am avut si ambitia de a demonstra mie si restului lumii, celorlati ca se poate continua un business in Germania.
Razvan Olosu
A cumparat o parte din fabrica, i-a dat un nume nou si a pornit in aventura vietii lui avandu-i alaturi pe oamenii la care Nokia renuntase.

Recunoscatori, angajatii romanului il rasplatesc in fiecare zi. Daca nu ar fi existat, Razvan Olosu ar fi fost inventat. Si pe el ar fi fost pusa la vedere o eticheta pe care sa scrie mare produs de exceptie, fabricat in Romania.

Ar fi fost inventat nu pentru coeficientul lui de inteligenta impresionant- desi il are. Si nici pentru amestecul foarte rar pe care il reprezinta de businessman cu mintea limpede si roman cu inima calda. Ar fi fost inventat pentru ca, asa cum ti se dezvaluie de la prima intalnire, e probabil veriga lipsa pana la perpetuum mobile.

Pana acum doi ani ani, Razvan Olosu era numarul trei in ierarhia companiei Nokia, conducea fabrica ei din Germania si avea in subordine angajati din 100 de tari de pe glob.

Citește și
Horia Cretean
1 Decembrie: Horia Cretan, salvatorul de la New York
Detalii terifiante. Soția unui preot din Vaslui a făcut autostopul, iar a doua zi Maricela a fost găsită moartă

Cariera lui de corporatist s-a sfarsit insa abrupt in ianuarie 2008. Firma nu-si mai putea permite costurile. 2500 de oameni urmau sa ramana pe drumuri. La momentul respectiv, Razvan Olosu era mai mult pe drumuri pe toate continentele. Zbura, spune el, sute de mii de mile in fiecare an pentru a fi prezent cat mai mult posibil in fiecare divizie a companiei in care era angajat. Era parca intr-o cursa cu el insusi si cu cei din jur. O cursa pe care o incepuse in anii 80, cand a emigrat in Germania si care nu s-a incheiat nici astazi.

"In momentul in care vad ceva sau pe cineva, o idee sau o oportunitate, incerc s-o prind din urma si s-o depasesc", spune Razvan Olosu.

Iar in ianuarie 2008 a vazut cea mai mare oportunitate de pana atunci: posibilitatea de a cumpara fabrica pe care Nokia urma sa o desfiinteze.

Propunerea lui Razvan Olosu le-a ars circuitele celor din topul companiei finlandeze: niciodata in istoria de douazeci de ani a firmei nu se mai pomenise asa ceva. Cum s-ar spune in termeni tehnici, nu stiau daca sa apese answer sau reject.

In urma cu un an si jumatate, Razvan Olosu a pornit in aventura vietii lui. A preluat o parte din Nokia Germania cu echipamente, dar mai ales cu oameni, si a lansat o firma noua care face tot echipamente de comunicatie- dar sub un nume nou- Novero.

Initial a reangajat 250 de oameni. Apoi a crescut la 400. Dar, pentru ca firma merge foarte bine si se extinde continuu, va angaja in curand altii. Ironic, cei amenintati de spectrul somajului din cauza mutarii firmei in Romania erau salvati de un roman.

Ce am luat din Romania e simtul umorului, e o mare realizare a avea capacitatea de a te autoironiza, e un semn de toleranta.
Razvan Olosu
In mod cert, Razvan Olosu a adus cu el o schimbare dramatica- nu numai ca a salvat o parte din orasul Bochum, care economic nu o duce stralucit, dar a revolutionat si modul de lucru al angajatilor pentru care efuziunile sentimentale si adevarul necosmetizat nu intrau in meniu.

Strategia romanului pare sa functioneze perfect. La numai noua luni de la lansarea noii firme, fostii angajati ai Nokia au scos pe piata un produs nou nout. Un record, spune Razvan Olosu avand in vedere ca in medie, de la idee si pana la materializare e nevoie de un an si jumatate. Tine, crede el, si de viteza lui de deplasare, dar si de entuziasmul oamenilor si de diversitatea angajatilor.

In business, se poarta ca un alergator de cursa lunga, supus periodic la probe de sprint. In Germania a invatat ca are nevoie de solutii rapide pentru momente de rascruce asa ca are mereu la indemana un plan B, un plan C si, daca e nevoie, chiar mai multe. Spune ca daca maine businessul cu sisteme de navigatie si echipamente blutooth nu ar mai merge, ar face schimbarea spre o afacere noua fara efort. si el si oamenii lui.

Tot respectul pentru un alergator de cursa lunga, care a demonstrat ca se poate acolo unde altii au crezut in abandon.
"Chapeau!", cum spunem noi.
 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Presa din Kosovo l-a descris în două cuvinte pe Mircea Lucescu, după meciul de la Priștina
Citește și...
1 Decembrie: Jos Palaria pentru osenii care au sfidat criza, in Paris
1 Decembrie: Jos Palaria pentru osenii care au sfidat criza, in Paris

Dupa ani de zile in care au muncit pe unde au apucat, acum sunt fericiti. S-au adus unii pe altii in Franta, s-au ajutat, au vazut oportunitatile si le-au folosit la maximum. Astazi, osenii din Paris sunt o comunitate respectata si bogata.

1 Decembrie: Horia Cretan, salvatorul de la New York
1 Decembrie: Horia Cretan, salvatorul de la New York

Acum doua luni, numele lui a facut inconjurul lumii si a fost declarat un erou. Intr-un cartier din New York, Horia Cretan a scos din flacari un copil. Fapta lui i-a umplut un perete cu diplome.

1 Decembrie: La multi ani, Romania!
1 Decembrie: La multi ani, Romania!

Romania sarbatoreste astazi 91 de ani de la Marea Unire. Cu aceasta ocazie, in marile orase din tara s-au organizat festivitati si defilari militare.

Recomandări
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor
Incendiile de vegetație provoacă dezastru în întreaga țară. Salvatorii au ajuns să lupte și cu inconștiența oamenilor

Este în continuare prăpăd în multe județe din țară din cauza incendiilor de vegetație.

Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția
Filmul românesc „Anul Nou care n-a fost” a câștigat Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de la Veneția

Vin vești minunate de la Festivalul de Film de la Veneția! „Anul Nou care n-a fost”, regizat și scris de Bogdan Mureșanu, a câștigat Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film.  

Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile
Proteste uriașe în Franța faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier. Macron, acuzat că „a furat” alegerile

Zeci de mii de persoane au ieşit sâmbătă în stradă în Franţa pentru a protesta faţă de numirea lui Michel Barnier în funcţia de premier, stânga acuzându-l pe Emmanuel Macron că „a furat alegerile” prin numirea unui politician de centru-dreapta.