Nenorociti de mici din cauza spitalelor sarace

06-03-2009 00:00


"Spune-mi unde te nasti, ca sa-ti spun ce sanse ai la o viata normala." Suna sinistru, dar asta se intampla in aceasta tara, unde sute de prunci raman orbi sau surzi pentru au venit pe lume in spitale mizere si nu au fost testati la timp.

Numai in cateva centre avem aparate si medici, desi costurile sunt de sub 10.000 de euro pentru o maternitate. Din cei 18.000 de copii nascuti prematur intr-un an, doar pentru 2500 se fac analize vitale - pentru boli genetice si eventuale probleme de cord, auz si vaz.

Cel mai simplu aparat pentru testarea vederii costa 2500 de euro dar mai trebuie si organizare, si un oftalmolog implicat. Care sa-si ia aparatul in trusa si sa mearga in tara oriunde are nevoie de test un copil nascut prea devreme.

Aparatul de test pentru auz costa nici 1000 de euro, iar un examen genetic complex opt lei pentru un bebelus. La Polizu, nu sunt probleme insa in alte spitale din Capitala din pacate da.

Ministerul Sanatatii a pus pe lista de proiecte 2009 extinderea testarii la vaz, auz si boli genetice pentru toti bebelusii. Evident daca sunt si bani.

Tags: sanatate,

VIDEO PROTVPLUS.RO