Mii de orbi in Romania si doar 10 caini insotitori. Cat de important e sa-l aiba alaturi pe "cel mai buni prieten al omului"


Ultimul update: Sambata 28 Ianuarie 2017 07:22
Data publicarii: Joi 26 Ianuarie 2017 20:00
Categorie: Stiri Sociale

In aceasta lume in continua miscare, unii oameni au nevoie de prieteni adevarati ca sa se descurce. Este vorba despre miile de nevazatori, care nu se pot deplasa singuri pe strada.  

Ei au nevoie de caini insotitori, pe care in tarile civilizate ii primesc din partea statului. La noi sunt doar zece asemenea caini, iar de pregatirea lor se ocupa voluntarii, fara nici un sprijin din partea autoritatilor.

Paul are 19 ani si e student in primul an la Jurnalism. "Vede" lumea prin ochii lui Phantom, un Labrador simpatic si bine dresat.

Drumul lui Paul e presarat cu obstacole, inclusiv treceri de pietoni fara semnalizare audio. Iar ca sa gaseasca un taximetrist dispus sa il ia cu tot cu Phantom e o intreaga aventura.

Labradorul avea doar 6 luni cand l-a intalnit pe Paul. S-au imprietenit din prima clipa, apoi au facut antrenamente speciale impreuna.

Un astfel de caine, pregatit pentru nevazatori, ajunge sa coste si 10.000 de euro, bani care in alte tari europene sunt dati de stat. Phantom a fost pregatit de un ONG din Satu Mare, care i l-a donat lui Paul. Si il ajuta enorm.

Diana este studenta la Cluj, iar in luna decembrie a primit si ea, de proba, un caine-ghid care o ajute sa se descurce singura. Insa si ea are probleme pe strada: intr-un magazin, nu a fost primita cu cainele, desi legea era de partea ei.

La noi in tara sunt peste 30 de mii de nevazatori, si numai 10 caini special dresati sa ii ajute.

Statul roman nu are niciun program prin care sa pregateasca astfel de animale inteligente, care sa ii ajute pe cei cu grave deficiente de vedere.

VIDEO PROTVPLUS.RO