Medicii contesta coplata: oricum va merge in paralel cu "plicul"!

Ultima actualizare: 17-09-2012 05:44

Mult a fost, putin a ramas pana cand coplata va intra in vietile noastre. Mai exact, in luna septembrie. Reprezentantii medicilor contesta insa sistemul.

 

Anunta senini ca aceasta noua taxa pe sanatate va merge oricum in paralel cu plicul de bani pe care oamenii s-au invatat sa il dea atunci cand merg la spital.

Cu alte cuvinte, cei din Camera Federativa a Medicilor, care reprezinta interesele a 10.000 de doctori din toata tara, au anuntat ca introducerea sistemului de coplata nu va anula micile atentii, asa cum spera Ministrul Sanatatii.

Acestia spun ca numai daca lefurile medicilor cresc atunci va disparea definitiv spaga. In rest, e bine sa ne obisnuim cu ideea ca din septembrie totul se plateste in spital. Consultatii, analize, investigatii sau proceduri de recuperare. Numai daca un roman trece de plafonul de 600 de lei pentru servicii medicale si se imbolnaveste, abia atunci are parte de tratament gratuit.

In cazul in care mergeti la medicul de familie, o sa platiti o taxa de 5 lei chiar daca acesta va ia o tensiune si va recomanda apoi sa faceti sport si sa mancati sanatos.

In situatia in care chemati o ambulanta la domiciliu si nu aveti o urgenta medicala sau nu trebuie sa va internati in spital, pregatiti 25 de lei.

100 de lei o sa va coste o saptamana de internare intr-o unitate sanitara.

Sunt asadar bani multi pentru unii, putini pentru altii pe care din toamna peste 12 milioane de romani care platesc oricum asigurarile de sanatate ii vor da in spitalele de stat.

Conform calculelor ministerului, anual un roman ar trebui sa plateasca pentru ingrijirile medicale 600 de lei. Daca a trecut de aceasta suma si se imbolnaveste abia atunci are parte de gratuitati.

Din aceste plati suplimentare s-ar strange intr-un an la bugetul sanatatii 200 de milioane de euro.

Cei scutiti de la noua contributie sunt in jur de 8.900.000 de romani, intre care pensionari, copii, someri persoane cu handicap, veterani de razboi, dar si 160.000 de cadre sanitare.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO