Un nou scandal in sanatate. Cum fura medicii care lucreaza in privat pacientii de la stat. VIDEO

16-01-2013 19:18


Ministrul acuza doctorii care lucreaza si la stat, si la privat ca racoleaza pacienti din serviciile publice ca sa ii consulte la particular.

Afirmatia apare intr-un raport prezentat Guvernului, iar seful de la Sanatate considera ca este necesara o analiza a unor potentiale conflicte de interese. Cu atat mai mult cu cat unii dintre acesti specialisti sunt sefi de sectie la stat.

Activitatea paralela a doctorilor la stat si privat are efecte negative asupra sistemului sanitar si implicit asupra bolnavilor, sustine Ministrul Sanatatii.

Raportul prezentat de Eugen Nicolaeascu Guvernului arata ca au fost sesizate situatii in care pacientii erau trimisi de la stat la cabinetele doctorilor in privat.

Si in timp ce medicii alearga intre clinicile private si cele de stat, pacientii sunt cei care au de suferit, pentru ca sunt cazuri carora nu li se acorda suficient timp si atentie la consultatii.

Raportul sesizeaza si aspectul financiar: un serviciu medical deja decontat de casa de asigurari pentru unitatea publica e platit inca o data de catre pacient, la cabinetul privat. Ca sa nu mai vorbim ca uneori si privatul ia bani publici pe acelasi serviciu.

In Romania sunt dese situatiile in care bolnavii stau cu orele pe la usile doctorilor, in spitale si policlinici. Si asta pentru ca medicii, atunci cand nu sunt in cabinetele publice de unde iau un salariu, isi consulta pacientii la privat, unde incaseaza, fireste, alti bani. Acest fapt e condamnat de raportul Ministrul Sanatatii.

Totodata, in raport sunt mentionate si situatii in care echipamentele unor sectii de imagistica medicala sunt defecte si raman nereparate, pentru ca pacientii sa fie apoi trimisi la clinici private.

VIDEO PROTVPLUS.RO