Mancarea va deveni un lux. Alimentele se scumpesc din nou

23-05-2011 04:43
Sursa: Mediafax

cos de cumparaturi

FNPAR anunta o majorare a preturilor produsele alimentare, in perioada urmatoare, invocand atat conditiile meteo, cat si lipsa unui sprijin pentru acest sector din partea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Datele de la aceasta ora arata ca productia de secara va fi cu 22,9% mai mica fata de cea de anul trecut, productia de rapita cu 22%, iar productia de oleaginoase cu 7,6%. De asemenea, productiile de legume si fructe (caise, cirese, ardei etc) sunt intarziate si clar productiile vor fi mai mici. Dupa ploile din aceasta primavara, pentru lunile iunie si iulie Administratia Nationala de Meteorologie a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemul de irigatii nu este functional. Ministrul Agriculturii declara ca Romania nu va intra in criza alimentara pentru ca are potential, insa potentialul trebuie si valorificat prin politici coerente, ceea ce la ora actuala lipseste cu desavarsire Romaniei", a declarat intr-un comunicat presedintele FNPAR, Viorel Matei.

Dam tot mai multi bani pe fructe, legume, zahar. Inflatia a ajuns la 8,64%

FNPAR cere Ministerului Agriculturii sa elaboreze strategiile si politicile agricole ale Romaniei, astfel incat "mancarea sa nu devina un lux".

Economia Romaniei va creste cu 1,5% anul acesta si cu 3,5 procente in 2012

"Ministrul agriculturii ar trebui sa se preocupe mai mult de problemele agricultorilor si nu sa incerce sa strice si ceea ce acestia au reusit fara ajutorul domniei sale si anume sa fie reprezentati la cel mai inalt nivel la organizatiilor europene din domeniul lor de activitate, COPA si COGECA. Incercarea ministrului Tabara de a determina excluderea agricultorilor romani din acest for, prin refuzul domniei sale de a achita cotizatia, traducerea in si din limba romana arata ca nu se afla la conducerea Ministerului Agriculturii pentru a face politici agricole europene, ci altfel de politici", se mai arata in comunicat.

Sursa: Mediafax, Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO