Dam tot mai multi bani pe fructe, legume, zahar. Inflatia a ajuns la 8,64%

10-05-2011 10:41


Scumpiri si iar scumpiri. In luna aprilie, preturile au atins un record al ultimilor doi ani si jumatate. Oamenii isi permit sa cumpere tot mai putine fructe si legume. Si zaharul a devenit pentru multi un lux.

Scumpirile din aprilie au depasit toate asteptarile: majorarile de preturi din luna trecuta au urcat inflatia la 8,64% in ultimele 12 luni.

Fructele proasptete ne-au golit cel mai repede portofelele, urmate de energia electrica, zahar si cartofi. De asemenea, dam tot mai mult pentru legume si conserve, dar si pentru malai sau faina.

In tot acest noian de cresteri de preturi, avem si o veste buna: am platit mai putin pentru telefonul mobil si pentru calatoriile cu avionul. Intarirea leului din ultima luna a dus la ieftinirea acestor servicii.

Scumpirile au avut si un efect neasteptat: unele produse, cum ar fi cartofii romanesti, au disparut de pe piata.

Intr-un depozit din Codlea nu a mai exista nici un gram de cartofi, totul s-a vandut, totul a ajuns in piata si pe mesele romanilor. De aici cartoful a plecat la un pret foarte bun pentru noi, cumparatorii, insa de aici pana la piata intervine si adaosul de 50-100% al intermediarului.

 

Si totusi cei din Ministerul Agriculturii dau vina tot pe cultivatori pe care ii acuza ca fac specula. De acest conflict au profitat importatorii care, ramasi fara concurenta, au ridicat pretul de sase ori, astfel incat, acum cartoful intra in tara cu 0,7 lei si se vinde in hipermarket cu peste 4 lei.

Din 3 milioane tone de cartofi cat este necesarul de consum al Romaniei, jumatate vine acum din import.

Citeste si:

"Salvati-va amintirile. Facebook nu va mai dura decat 10 ani"

Incredibil, dar adevarat. Va vine sa credeti ca are 65 de ani? FOTO

Omul fara chip a facut transplant integral de fata. Vezi cum arata acum

VIDEO PROTVPLUS.RO