La ce trebuie sa fiti atenti cand faceti cumparaturile de Craciun. Intr-un abator din Galati, carnea era taiata pe ciment

19-12-2014 18:35

Cum nu exista masa de Craciun fara o friptura bine impanata cu usturoi, tot asa nu exista controale la produsele din carne, fara nereguli.

Autoritatile aflate in aceasta perioada prin magazine si piete s-au infiorat. La Galati, de pilda, politistii au descins intr-un abator unde animalele erau sacrificate in absenta unor medici veterinari.

In acest abator din Galati este mai murdar ca intr-o cocina. Locul este insalubru cu peretii minjiti. Aici erau tinute si apoi sacrificate animalele cel mai probabil pe ciment. Sangele se scurgea apoi intr-un canal. De aici au fost confiscate 700 de kilograme de carne. Marfa nu avea acte de provenienta.

"Principalul risc il reprezinta trichinella spiralis. Poate sa varieze de la o forma usoara la o forma foarte grava, ce poate duce si la decesul consumatorului", explica dr. Valentin Boldea, medic de familie.

Pentru a sti sigur ce fel de carne cumpara din magazin, clientii pot verifica stampila de la abator, precum si certificatul de sanatate publica veterinara si declaratia de conformitate.

Unii dintre cumparatori s-au trezit ca au fost furati la cantar cu cate 100- 200 de grame, adica, mai putin cu o portie de friptura, la masa de Craciun. Altii si-au pus mainile in cap cand au desfacut ambalajul si au descoperit ca aripioarele de pui erau expirate ... Sau ca mezelurile pe care au dat banii contineau prea multa apa si aproape deloc carne.

Specialistii ne recomanda sa citim cu atentie ambalajul, mai ales la produsele din strainatate care au preturi mai mici decat ale noastre si uneori sunt de proasta calitate. 

In urma controalelor, aproape 300 de comercianti au adunat amenzi de peste 600 de mii de lei.


VIDEO PROTVPLUS.RO