În plin sezon, vaccinurile împotriva gripei nu au ajuns încă în toată țara

Dată publicare: 16-11-2017 07:39
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


În plin sezon, medicii din țară încă așteaptă să primească vaccinuri împotriva gripei.

Numai în Argeș, 60 de mii de persoane se încadrează în programul pentru imunizare gratuită, dar Ministerul Sănătății a trimis până acum doar 269 de doze. Iar în alte județe, situația este și mai dramatică. Totul în condițiile în care campania de vaccinare mai durează doar două săptămâni.

"Am cerut 500 de doze de vaccin antigripal, n-am primit nicio doză. Avem foarte mulți pacienți care doresc această vaccinare și vorbesc despre pacienții care sunt pacienți cu comorbidități multiple, pacienții cu astm bronșic, cu bronșite cronice, cu BBOC-, cu diabet zaharat.", susține dr. Ileana Duță, medic de familie.

Medicii pediatri spun că, din păcate, se așteaptă ca în perioada umătoare să se confrunte cu un val mare de afecțiuni respiratorii.

Din peste un milion de vaccinuri împotriva gripei, Ministerul Sănătății a distribuit până acum doar 19 mii în toată țara. Spitalul Județean de Ugență din Pitești a primit doar o sută.

Serul este însă gratuit doar pentru categoriile de risc boli asociate, cum ar fi pacienții cu afecțiuni cardio-vasculare, neurologice sau cardiace, femei gravide, copiii și personalul medical. Adulții sănătoși trebuie plătească între 11 și 25 de lei, asta dacă găsesc vaccinul în farmacii. Campania de imunizare mai durează, teoretic, încă săptămâni.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO