In plin sezon al grevelor, se pregatesc de proteste si medicii de familie!

25-03-2009 00:00


Pentru ca sunt proprii lor angajati si nu pot face greva, medicii de familie iau in calcul blocarea activitatii din cabinete.

Nu poti sa introduci co-plata, fara sa te gandesti ca ai un segment de populatie la care tu, ca stat, ai responsabilitatea sa ii asiguri servicii de sanatate. De aceea scrie in Constitutie, dreptul la sanatate.
Vasile Astarastoaie, presedinte Colegiul National al Medicilor

La mijloc sunt discutiile cu Ministerul Sanatatii, care intentioneaza sa scada sumele alocate pentru fiecare pacient. In plus, oamenilor care platesc deja asigurari de sanatate li se vor cere bani pentru anumite analize, in unitatile sanitare de stat.

In conditiile unui buget sarac pentru 2009, Ministerul Sanatatii si-a anuntat intentia de a scadea veniturile cabinetelor individiuale ale medicilor de familie. Cifra vehiculata initial, de 40%, a generat reactii dure din partea reprezentantilor breslei.

In plus, medicii nu sunt de acord nici cu introducerea unor taxe in sistemul de stat. Acuza Ministerul ca se pregateste sa-i lase de izbeliste pe cei cu venituri reduse.

In schimb, Ministerul Sanatatii sustine ca nu se pune problema unei reduceri a veniturilor cu 40%, ci cu maxim 11%. In plus, medicii de familie vor fi implicati in alte doua programe nationale de sanatate.

Raspunsul nu ii multumeste insa pe cei vizati. Incepand de miercuri si pana sambata, medicii de familie din intreaga tara se intalnesc la adunarea nationala a asociatiei de profil. Sambata vor anunta masurile de protest.

Tags: sanatate,

VIDEO PROTVPLUS.RO