Fratii care au reusit sa faca profit dintr-o moara veche de 90 de ani. Vlad si Madalina au muncit pe rupte pentru visul lor

10-11-2014 18:32


Doi frati fac bani frumosi din paine, dupa ce au avut curajul nebunesc sa reinvie o moara din Timis, veche de 90 de ani. S-au imprumutat doua milioane de euro, au mizat totul pe o singura carte si pana acum sunt multumiti de castig.

Zeci de tone de faina macinata la moara lor ajung la marile companii de panificatie din Banat si Oltenia. Fascinat de mic de cladirea veche a morii din localitatea Giarmata, Vlad a avut curajul sa intre intr-o afacere care, cel putin la inceput, nu parea deloc ofertanta.

Absolvent al facultatii de management agricol, tanarul de 30 de ani a avut insa un vis. Sa transforme vechea cladire intr-o fabrica moderna de procesare a graului. La inceput, acum sapte ani, a muncit pe rupte, cot la cot cu angajatii.

Vlad Bunescu, proprietar moara: "La inceputurile morii, cand am dat drumul cu moara cea veche, primele noastre achizitii de grau le-am facut cu masinile vechi si cu forta de munca bruta, adica oameni care au fost la incarcat efectiv."

Singura sansa era accesarea de fonduri europene. Pentru renovarea si retehnologizarea morii avea nevoie de doua milioane de euro. Vlad a facut un proiect si a batut la zeci de usi pana cand a primit toate avizele. Vlad a cooptat-o in afacere pe sora lui. Absolventa de stiinte economice, Madalina nu credea ca va ajunge sa lucreze intr-un domeniu atat de diferit.

Madalina Bunescu, proprietar moara: "Cel mai dificil a fost sa obtinem banii. Aici a fost greu. A durat cam doi ani sa primim finantare. Trebuiau garantii pentru 2 milioane de euro."

Cu banii primiti de la banca si cu ajutorul fondurilor europene, cei doi frati au reusit sa renoveze moara. Iar acum, zilnic, macina cel putin 30 de tone de faina. Clientii sunt in principal societatile care se ocupa de cresterea animalelor, dar si brutariile.

Modelul de afacere a fost extins si pentru terenurile din zona. Vlad si Madalina au luat in arenda peste 1500 de hectare. Proprietarii sunt multumiti: primesc inapoi pana la 50% din venituri.

Printre marii beneficiari ai afacerii celor doi se numara si o societate de panificatie din Targu Jiu, dar si cea mai mare companie de prelucrare a furajelor din tara.

VIDEO PROTVPLUS.RO