Duminica, la "Romania, te iubesc!". Solutia firmelor straine care au nevoie de specialisti din Romania

28-05-2016 18:39

Sunt considerati lenesi, chiulangii, incapabili. Profesorii le spun adesea ca nu sunt buni de nimic. Liceele si facultatile ii scot someri pe banda rulanta.

Dar lucrurile se schimba: duminica de la ora 18, la emisiunea "Romania, te iubesc!", mergem in scoli profesionale finantate de investitori straini, unde copii pe care profesorii nu dadeau 2 bani devin tehnicieni calificati, seriosi si eficienti.

Scoala romaneasca e rupta de realitatea din piata fortei de munca.

"Avem acum 450 de mii de absolventi de liceu fara Bacalaureat, care nu au profesie, nicio calificare profesionala pe un nivel potrivit care sa-l duca in piata muncii", spune ministrul Educatiei, Adrian Curaj.

Disperati ca nu au pe cine angaja, investitorii straini au facut presiuni prin ambasade la Ministerul Educatiei sa reinfiinteze scoli profesionale. La admitere, copiii dau interviu, la fel au facut si profesorii:

Toata aparatura din clasa si din ateliere e din banii investitorilor germani. Absolventii au locul de munca asigurat.

Dispretul romanilor fata de scoala profesionala e de inteles: o asociem cu imaginea muncitorului proletar, trist, plin de ulei, din vremuri comuniste.

"Nu e o rusine. In Gernania, rusine e daca nu inveti nimic!", spune Matthias Katzenberger, directorul general Preh.

In fabricile strainilor, ucenicii isi schimba mentalitatea, scoala nu mai e in zadar.

"Aveti mana de lucru calificata, dar problema e ca un pic imbatranita. Avem nevoie de tineri, aici media de varsta e 51 de ani!", spune Serge Durand, directorul general al Airbus Helicopters.

Cine va invata la liceu sa construiasca elicoptere vedeti la "Romania, te iubesc", tot atunci aflati si de ce elevul roman care face studii tehnice se cazneste cu initierea eului liric in infernul existential, geografie si matematici inalte.

In Germania, scolile tehnice se concentreaza pe meserie. Elevii si-au format cultura generala la gimnaziu. De neconceput pentru romani.

Cat de greu se adapteaza sistemul romanesc la cerinta industriei vedeti la "Romania, te iubesc!". Vom cunoaste copii subestimati la inceput, dar care azi sunt oameni de valoare pentru economia romaneasca.