Daune de 50 de mii de lei pentru o romanca al carei copil a fost schimbat la nastere. Cazul nu este singular

Dată publicare: 23-02-2016 16:48
Dată actualizare: 26-02-2016 07:01


Decizie in premiera luata de o instanta din Romania dupa patru ani de procese. O tanara va primi despagubiri morale de 50 de mii de lei din partea spitalului din Targu Neamt dupa ce o asistenta i-a schimbat copilul la nastere din greseala.

Totul a inceput in 2011. Tanara mama a adus pe lume o fetita la Maternitatea din Targu Neamt. Nu si-a imaginat o secunda ca bucuria imensa o sa se transforme in cel mai negru cosmar.

In aceeasi zi, la diferenta de o jumatate de ora, o alta mamica a nascut o alta fetita. Nimeni nu si-a imaginat ca o asistenta le va incurca celor doua copile bratarile.

Femeia care nascuse prima a apucat sa-si vada copilul si, dupa cateva ore, cand un altul i-a fost adus la alaptat si-a dat seama ca se facuse o greseala.

Daniela Tonca, avocata femeii: "Cand si-a pus copilul prima data la san au inceput primele intrebari. Dupa putin timp, adevaratul copil a fost adus si incredintat altei mamici, colega de salon, care nascuse cu jumatate de ora inainte. A aparut panica."

Cerand explicatii prima dintre mame a fost expediata brutal de personalul Spitalului din Targu Neamt.

Daniela Tonca, avocata femeii: "Atitudinea cadrelor a fost neprofesionista in acest caz. Nu au facut verificari, ci au incercat sa ii aduca acuze clientei mele, tu nu il accepti, incercau sa pregateasca colegele de salon ca e in depresie si are stare speciala, lasand-o fara supraveghere, tratament, ajutor, situatia care a dus la deteriorarea ei psihica. Stia ca nu e copilul ei, dar nu avea mijloace sa isi faca dreptate."

Dupa 3 zile oribile, responsabilii si-au recunoscut, in sfarsit, greseala. Femeile au fost chemate intr-un cabinet si puse sa faca schimb de copii. Dupa toata intamplarea, tinara, care acum are 33 de ani, a facut o depresie grava. Se temea ca fetita ii va fi luata iar, spune avocata sa.

Era insa prea tarziu. Mama a hotarat sa dea in judecata unitatea medicala. Astfel dupa patru ani de procese, doua instante i-au dat castig de cauza, o premiera pentru un astfel de caz in Romania. Femeia urmeaza sa primeasca o despagubire de 50 de mii de lei.

Mirela Bercea, directorul medical al Spitalului din Targu Neamt: "Initial despagubirea ceruta a fost mai mare, insa instanta a stabilit-o la 50.000 de lei. Spitalul a luat legatura cu firma de asigurari iar aceasta va plati suma ceruta de instanta."

Vasile Dron, consilier local, membru in consiliul de administratie al Spitalului Targu Neamt: "A fost o greseala din partea asistentelor, i-au incurcat! I-a dat la una copilul celelilalte!"
Reporter: "Si ce-au patit aia care au gresit?"
Vasile Dron : "Pai ce-au patit? Le-am taiat din salariu si au fost penalizate. Dar ele lucreaza in continuare la spital."

Un alt caz, tras la indigo s-a petrecut acum trei ani in judetul Bacau. Abia dupa o luna de nopti nedormite si ganduri negre, dar si mai multe teste, alte doua femei s-au intalnit si si-au dat una alteia bebelusii.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO