Cum își vor petrece românii Paștele anul acesta: „Vom cânta din case sau de pe balcoane”

×
Codul embed a fost copiat

"Virusul nu ține cont de evlavie, vă rugăm să stați acasă". "Vom cânta împreună, Hristos a înviat, din case sau de pe balcoane".

Este mesajul comun al reprezentanților bisericii ortodoxe și catolice din România, în apropierea celei mai mari sărbători creșține și prima în foarte mulți ani, în care preoții vor face slujba de Înviere fără credincioși. Peste 30.000 de polițiști și militari se vor asigura că vom respecta ordonanțele militare în noaptea de Înviere și nu vom merge să luăm lumină, iar oficialii sunt pregătiți să suplimenteze forțele, dacă va fi nevoie.

Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice: „Rămânem acasă și facem din casele noastre bisericile domestice. Folosim credința, dar și rațiunea. Știm cum se propagă un virus. Virusul nu ține cont de evlavie sau credință. Avem prudența de a rămâne acasă și să-l sărbătorim pe Hristos înviat.”

 Patriarhia Română: „Participarea sufletească, rugăciunea comună din timpul slujbei de Înviere, inclusiv cântarea „Hristos a înviat" care va răsuna în case sau pe balcoane, ne vor uni intens în aceeași comunitate de credință, speranță și dragoste creștină.”

Credincioșii sunt îndrumați să urmărească slujbele pe internet sau la televizor, să aprindă o lumânare sau o candelă la miezul nopții și să spună „Hristos a înviat” de acasă.

Citește și
batran la spital din spania
Scenă emoționantă într-un spital din Spania. ”Viața mea nu are importanță, dar tu ai”

Bisericile rămân închise, deși mai mulți preoți ar vrea ca enoriașilor să li se permită accesul dacă stau la o distanță sigură unul de celălalt.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie: „Să ne rugăm cu toții și rugăciunea noastră cu lacrimi, căință, va ajunge la Dumnezeu și Dumnezeu va îndupleca pe cei care ne-au silit să nu vă primim în biserică, să ne dea voie să deschidem bisericile.”

Rugăciunea contravine însă, ordonanței militare și cel mai probabil nu va primi un răspuns pozitiv. Pericolul de contaminare este încă extrem de mare.

Paradoxal, vremea care se anunță urâtă, ne va ajuta, cel puțin de Paștele Ortodox, când este foarte probabil să plouă, iar temperaturile nu vor depăși 17 grade la nivelul întregii țări. Paștele Catolic, în schimb, respectiv sărbătoarea de Florii, vor aduce temperaturi peste medie, cu maxime de până la 22-23 de grade.

Pe ploaie sau soare, zi și noapte, forțele de ordine îi vor sancționa pe toți cei care nu respectă ordonanțele militare.

30.000 de polițiști și militari vor fi în stradă în zilele de sărbătoare și sunt pregătiți să suplimenteze forțele, în caz de nevoie.

Măsuri sporite de control și securitate sunt luate în multe țări europene. Autoritățile franceze, de pildă, au anunțat că 160.000 de polițiști vor fi pe străzi de Paște, ca să-i împiedice pe oameni să plece în vacanță.

Și oficialii slovaci au anunțat că cei care vor ieși din casă, dacă nu au vreo urgență, vor fi amendați cu 1600 de euro, iar cei ce nu poartă mască vor plăti 1000 de euro. Ieșirile din orașe vor fi păzite de 1500 de militari.

Citește și...
Rafila: Vaccinul antigripal va preveni co-infecţia cu virusul gripal şi cu noul coronavirus
Rafila: Vaccinul antigripal va preveni co-infecţia cu virusul gripal şi cu noul coronavirus

Vaccinul antigripal va preveni co-infecţia, în toamnă sau în iarnă, cu virusul gripal şi cu noul coronavirus, a declarat, marţi, Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Scenă emoționantă într-un spital din Spania. ”Viața mea nu are importanță, dar tu ai”
Scenă emoționantă într-un spital din Spania. ”Viața mea nu are importanță, dar tu ai”

Un bătrân din Spania a devenit celebru în presa locală. El i-a făcut o declarație de dragoste soției, de pe patul de spital, scrie ABC.

Recomandări
Lăsate fără pensii alimentare, rusoaicele își denunță foștii soți:
Lăsate fără pensii alimentare, rusoaicele își denunță foștii soți: "Luați-i pe front, așa primim bani pentru copii"

Când a decretat mobilizare militară parțială, Vladimir Putin a promis că bărbații care vor fi trimiși pe front vor fi remunerați, iar în caz de rănire sau de deces, familiile lor vor primi despăgubiri.

Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022
Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022

Preşedinţia de la Kiev a afirmat că populaţia Ucrainei este un ''artizan al păcii'', la puţin timp după ce organizaţia nonguvernamentală ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022.

Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac, copilul a început să plângă”
Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac, copilul a început să plângă”

Tatăl unui copil care a fost considerat mort la naştere şi ”aruncat într-o tavă” de către medicul de la Polizu, acuzat că ar fi lăsat un copil născut prematur să moară, a făcut mai multe declarații șocante.