Cum deosebim măslinele vopsite negre de cele naturale. Sfatul specialiștilor


Ultimul update: Duminica 17 Martie 2019 20:10
Data publicarii: Duminica 17 Martie 2019 18:44
Categorie: Stiri Sociale

Negre, verzi, uscate, cu ardei, în saramură sau în ulei, măslinele nu lipsesc în această perioadă de pe mese, pentru că sunt pe listă scurtă a produseloe preferate de post.

Consumăm în medie mai puțin de două kilograme pe an, dar nu prea știm să le alegem pe cele mai bune, spun cultivatorii și comercianții.

De exemplu, unele măsline negre pe care le găsim în magazine sunt colorate forțat prin oxidare. Aşadar, iată... câteva ponturi:

Dimitrios Caldanis are o livadă cu 3.000 de măslini pe malul Mării Ionice iar recolta o vinde toată, într-un mic magazin din Braşov. În prăvălia lui, grecul le explica răbdător clienţilor cum să deosebească o măslină neagră, autentică, de una înnegrită forţat.

Dimitrios Caldanis, comerciant de măsline: "Şi cele de aici şi cele de aici sunt măsline negre. Numai că cele de aici sunt negre forţat, iar cele de aici sunt negre naturale. Uitaţi ce lasă o măslină neagră naturală, uitaţi ce lasă o măslină neagră, forţat. Aici lasă o dâră aproape neagră, în schimb, aici e culoare ei naturală. Vedeţi, în cel mai rău caz un movuliu închis. Niciodată în copac măslina nu se face neagră."

Ca să înnegrească măslinele, unii producători folosesc lactatul feros şi gluconatul feros - cu ajutorul cărora le oxidează pe cele verzi. Primul este un supliment de fier şi amândouă substanţele sunt stabilizatori - care nu ar trebui să depăşească în dieta zilnică 0,8 mg/kg. corp.

Excesul - spun nutriţioniştii - este asociat cu dureri de stomac, greaţă şi vărsături.

Costel Stanciu, conferențiar universitar: "Li se aplică doi stabilizatori de culoare, adică sunt înnegrite artificia. Din păcate consumatorii nu sunt informaţi şi nu cunosc ca acele măsline negre sunt înnegrite artificial, că nu e culoarea lor naturală."

Colorarea măslinelor cu aditivi feroşi nu este ilegală atât timp cât cantitatea de aditivi folosită nu depăşeşte limitele permise.
În cazul măslinelor vândute vrac - informaţia lipseşte însă de cele mai multe ori.

Dimitrios Caldanis, comerciant de măsline: "Asta e măslina neagră. Cele care sunt negre la magazin sunt oxidate forţat şi vopsite."

În România, consumul de măsline creşte mult în perioadele de post - spun comercianţii. Statisticile arată ca într-un an romanii consuma în medie 1,8 kilograme de măsline.

Reporter: "Cum vă daţi seama de calitate?
Clienta: După ce ai mâncat o dată, le cunoşti."

Clienta: "Se simte la gust, clar."

Alexandru Olteanu, comerciant de măsline: "Ca indicator de naturaleţe şi calitate ar fi, pentru măslinele verzi, ele ar trebui să aibă o aromă uşor spre acrişor iar cele maro au gustul spre amărui. Cu cât măslina este mai proaspătă, cu atât ea este mai amară.

Ca să fie cât mai sănătoase, măslinele ar trebui ar trebui să fie cât mai puţin procesate şi să nu conţină multă sare şi oţet.
Acestea sunt de altfel preferate şi de bucătari - care fac din ele, inclusiv făină pe care apoi o introduc în reţete sofisticate.

Gabriel Mocanu, bucătar: "Asta e faină din măslina verde, produs natural sută la sută. Facem un ghiveci cu pământ de măslină, punem diverse legume, unele sunt prăjite, unele sunt naturale."

Client: "Este pentru prima oară în viaţa mea când găsesc o măslină sub formă de praf. Surprinzător. Foarte surprinzător!"

În magazine, măslinele costă între 14 şi 28 de lei kilogramul.

La micile prăvălii aprovizionate direct din livezile din Grecia însă, preţul este cu 30 la sută mai mare.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Un şofer băut a distrus cu TIR-ul o staţie de autobuz
Dezvăluirea făcută de bunica teroristului din Noua Zeelandă. Mama, protejată de poliție
Bărbat găsit mort în zăpezile din Bucegi: ”Era îmbrăcat în blugi, cu geacă de oraș”
VIDEO PROTVPLUS.RO