Romanii nu il mai iubesc pe "ION". Numarul mic de bebelusi care au fost botezati anul trecut cu acest nume

07-01-2015 17:53


Crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Ioan, cel care l-a botezat pe Iisus in apa Iordanului. Iar petrecerile organizate de cei peste doua milioane de romani care ii poarta numele vor pune punct sarbatorilor de iarna.

In statistici numele "Ion" este intr-un declin in fata celor auzite prin filme. Anul trecut putin peste 200 de bebelusi au fost botezati astfel.

Aproape 2 milioane de romani sunt buni de cinste. Peste un milion patru sute de mii de barbati poarta numele Sfantului Ioan sau derivate ale acestuia si 550 de mii de femei se numesc Ioana, Ionela sau Nela. In ultimii ani insa, numele a mai pierdut din popularitate.

Pe vremuri Ion era peste tot : scriitorii isi numeau personajele astfel, iar cartile au fost ecranizate: "Ion. Belestemul pamantului, blestemul iubirii", regia Mircea Muresan, 1980.

Ion era prezent si in cantece, mai ales in cele de petrecere. Dar anii de glorie au trecut, iar romnii, mai ales cei de la oras, au inceput sa il evite.

"Eu prefer un nume englezesc. Damian, de exemplu", spune o tanara. 

De la an la an numarul bebelusilor botezati astfel a scazut de trei ori, astfel ca anul trecut numai 237 au primit acest nume. Ioana, in schimb, ramane in preferinte. In 2014 peste 5000 de fete au fost numite astfel.

Pana una alta, Ionii momentului s-au bucurat de mici daruri. La Straja, au schiat gratuit. Cei de la tara au participat vrand nevrand la obiceiurile traditionale. In Marginimea Sibiului au fost botezati de preot, adica au fost tinuti cu picioarele in apa si stropiti pe fata. Obiceiul dateaza de sute de ani.

VIDEO PROTVPLUS.RO