Conflict intre mitropolii pentru controlul unei parohii din Moldova. Boicot pe inmormantari si taxa de preotie de 1.000 euro

Ultima actualizare: 07-02-2015 07:14
preoti Moldova

Scandal la o inmormantare intr-un sat din Moldova. Din cauza ca recent biserica din localitate a trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei doi preoti nu s-au putut intelege cine sa duca mortul la groapa.

Toate problemele au inceput acum cateva luni, cand satul Peticeni a ramas fara preot. Atunci Mitropolia Moldovei in jurisdictia careia se afla biserica a trimis acolo un preot din Falesti.

Acesta a declarat pentru ProTV Chisinau ca imediat ce a inceput sa slujeasca, a fost sunat catre protoiereul de Calarasi care i-ar fi cerut bani ca sa-si pastreze postul. "Cine vrea sa vina preot aici trebuie sa dea o suma oarecare de bani”, sustine clericul. Iar suma ar fi fost de 1.000 de euro. Protoiereul neaga insa orice acuzatie.

Citeste si: Preotul care crede ca e mai important sa ajuti oameni decat sa zidesti biserici: "Vrem sa cream un colt de rai"

In aceste circumstante preotul, impreuna cu enoriasii dar si cu primarul din localitate au decis sa treaca biserica la Mitropolia Basarabiei. Asta l-a deranjat pe protoiereul de la Calarasi, care ar fi inceput sa-i terorizeze. "Ei toti sunt hoti”, spune, furios, un om din sat, care a dat bani la Biserica iar acum s-a trezit prins in mijlocul unui conflict intre Mitropolii.

Din cauza neintelegerilor de la biserica, marti o familie din sat risca sa ramana cu mortul pe laita. Preotul din Peticeni si protoiereul din Calarasi nu s-au putut intelege cine sa oficieze slujba.

Pana la urma randuiala a fost facuta de protoiereul de Calarasi, iar raposatul nici macar nu a fost dus la biserica ci deodata la cimitir. De cealalta parte, preotul din sat spune ca nu avea nimic impotriva ca mortul sa fie dus la biserica. Pentru a-l sustine au mai venit cativa preoti de la Mitropolia Basarabiei, care spun ca au venit doar sa cante, ca un cor, la inmormantare

Nu este prima data cand slujitorii bisericii Mitropoliei Moldovei si cei ai Mitropoliei Basarabiei se cearta. Mitropolia Basarabiei este subordonata Bisericii Ortodoxe Romane iar cea a Moldovei Bisericii Ortodoxe Ruse.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO