Codul galben de inundatii a fost extins la 20 de judete

Dată publicare: 02-06-2009 00:00
Dată actualizare: 20-10-2012 06:59


UPDATE: Vine o noapte furtunoasa. Ploi torentiale, grindina, risc de inundatii si viituri pe numeroase rauri, au scris hidrologii in avertizarea emisa marti.

Hidrologii au anuntat ca in 22 de bazine hidrografice, incepand de la raul Bega si pana la Jijia, din judetul Botosani, exista risc de viituri si inundatii. Pe raurile din aceste bazine vor fi depasite cotele de atentie, asta pentru ca se vor acumula si 50 de litri pe metrul patrat.

De altfel, la noapte vor fi ploi insemnate cantitativ in Banat, Oltenia, Muntenia, Transilvania si Moldova. Avertizarea meteo va expira miercuri dimineata, iar cea hidrologica va fi ridicata miercuri dupa-amiaza.

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), se instituie cod galben pe raurile Somes, curs superior si afluenti (jud. Bistrita Nasaud), Crisul Alb curs superior si afluenti (jud. Hunedoara si Arad), Aries curs superior si afluenti, Mures mijlociu (jud. Alba), Bega (jud. Timis), Timis, Caras, Nera, Cerna (jud. Caras-Severin si Timis), Motru (jud. Gorj), Jiu superior (jud. Hunedoara si Gorj), Gilort (jud.Gorj), Lotru si afluentii Oltului inferior (jud. Valcea), Cibin (jud. Sibiu), afluenti Olt mijlociu (jud. Brasov si Covasna), Olt superior si afluenti (jud. Harghita), Arges superior si afluenti (jud. Arges si Dambovita), Ialomita curs superior si afluenti (jud. Dambovita si Prahova), Buzau superior (jud. Brasov, Covasna si Buzau), Ramnicul Sarat (jud. Buzau si Vrancea), Putna curs superior (jud. Vrancea), Trotus curs superior si afluenti (jud. Bacau), Bistrita curs superior si afluenti (jud. Neamt si Suceava), Moldova si Suceava cursuri superioare si afluenti (jud. Suceava), Jijia curs superior si afluenti (jud. Botosani) si Baseu (jud. Botosani).

Aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai raurilor mentionate, informeaza INHGA.


VIDEO PROTVPLUS.RO