Locuințele românilor au o vârstă medie de 34 de ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Așa că renovarea lor este o urgență.

Un studiu făcut de IRSOP arată că 60% dintre locatari se plâng că trebuie să zugrăvească, să repare acoperișul sau ferestrele, ori să schimbe mobila veche. Iar un ghid al condițiilor de confort ne ajută cu câteva sfaturi practice pentru cele mai întâlnite probleme din casele oamenilor.

Prima zonă în care putem face ceva pentru a îmbunătăţi condiţiile de locuire e bucătăria, pentru că aici avem de regulă umezeală foarte mare fie că gătim ceva, facem o cafea sau poate spălam vasele, de pildă. Hota ar trebui să fie în permanenţă curăţată, filtrele să fie curate, şi foarte important, fereastra - să avem mereu fereastra din bucătărie deschisă.

Baia este o sursă de umezeală permanentă în orice casă. Ghidul Condiţiilor de confort ne spune aşa: că trebuie să avem aerisire - adică un ventilator care să extrag aerul de aici şi aerisire în sens invers, adică un geam prin care aerul proaspăt să vină de afară.

Lipsa aerului proaspăt poate da locatarilor somnolenţă, ameţeală, incapacitate de concentrare, igrasia poate provoca boli respiratorii sau alergii, iar un nivel de zgomot mare de afară, propagat în încăpere poate cauza stres şi dureri de cap pe termen scurt. În acest caz ne ajută telefonul mobil pentru a vedea dacă trebuie să luăm măsuri.

Mihai Băiceanu, coordonator programe de cercetare: "Nivelul de zgomot poate fi măsurat printr-o aplicaţie sau nivelul de iluminare, alţi parametrii cum ar fi temperatura sau umiditatea pot fi măsuraţi cu senzori simpli."

Răzvan Culea, coordonator ventilație, climatizare: ”Putem opta pentru nişte soluţii, mă refer aici la burete, la nişte materiale dintr-un burete fono-absorbant, el absoarbe zgomotul absorbe reverberaţiile, astfel încât confortul acustic dintr-o încăpere va fi mult mai bun."

Potrivit Institutului de Statistică, în România vechimea medie a unei locuinţe este de 34 de ani.

Printre problemele pe care le au oamenii, zugrăvitul şi izolarea termică sunt pe primele locuri, urmate de nevoia de a schimba mobila din bucătărie, plus reparaţii la acoperiş.

Mihai Toader Paşti, manager de proiect: ”E important să-ţi faci revizii la casă aşa cum îţi faci şi la maşină. La fiecare un an, doi sau trei îţi faci revizii şi îţi schimbi filtrele la maşină. Ei, acasă vine îţi pui aparatul de aer condiţionat sau cine ştie ce sistem de încălzire, de răcire, uiţi, şi peste 20 de ani îţi dai seama că s-ar putea să fi făcut nişte greşeli extraordinare, că ai nişte boli care nu pot fi tratate. "

Lucian Anghel, preşedintele unei bănci pentru locuinţe: "Şapte din 10 români consideră că au cel puţin o problemă de îmbunătăţit în locuinţă şi vorbim de zona urbană. 20-65 de ani, cu venituri stabile, adică dintre românii care trăiesc cel mai bine."

Ghidul condiţiilor de confort, lăsat de asociaţia Efden, poate fi consultat mai jos.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!