Ce se întâmplă cu produsele de Paște care au rămas nevândute. Ponturi pentru cei care nu vor să arunce mâncarea gătită

×
Codul embed a fost copiat

A început sezonul reducerilor la cozonaci, pască, ouă și figurine din ciocolată. Dar, spre deosebire de alți ani, pe rafturile magazinelor nu au mai rămas atât de multe produse de Paște nevândute.  

Prețurile mari i-au determinat pe comercianți să își facă mai bine stocurile, iar acum au mai putine pierderi. Acest lucru este confirmat si de cei care se ocupă de distrugerea alimentelor stricate.

Dintre alimentele specifice, ouăle vopsite au cel mai scurt termen de valabilitate, în jur de o săptămână de la fierbere. Cozonacul și pasca rezistă un pic mai bine, în medie 10 zile. Cum toate au fost puse la vânzare înainte de Paște, comercianții trebuie să decidă repede ce vor face cu ele.

Alexandra Reyhan, angajata unei brutării: ”Ce ne-a rămas am dat unor clienți pe care îi avem, cu nevoi speciale”.

Director supermarket: ”Avem discounturi de 30, 40, 50% la categoriile de produse reduse pe care clienții le pot cumpăra”.

Citește și
consum de apa
Risipa de apă din industria alimentară și cea textilă. Ce putem face pentru mâncare și haine mai prietenoase cu mediul
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Totuși, față de alți ani costurile mari i-au făcut pe comercianți să își facă mai atent stocurile. Asta înseamnă ca au redus risipa.

Larisa Antal: ”Administratorii acestui magazin, de exemplu, au ales ca anul acesta să facă aprovizionările mult mai des, în funcție de vânzări. Așa au ajuns ca la finalul sărbătorilor să rămână cu mult mai puține produse pe raft. Vedem aici câteva figurine din brânză sub formă de miel și câteva bucăți de drob. În alți ani, erau nevoiți să înapoieze furnizorilor cantități mult mai mari de alimente pe care nu reușeau să le vândă”.

Cea mai mare risipă se face în bucătăriile românilor

Totuși, alimentele înapoiate furnizorilor mai pot fi valorificate în două moduri: cel mai puțin costisitor este să doneze mâncarea care este încă singură pentru consum. Organizațiile care colectează astfel de alimente se ocupă personal de ridicarea și distribuirea lor.

Am primit și anul acesta alimente de la magazine, însă sunt cantități mai mici. Nu le mai răman la fel de multe ca în alți ani”.

Cea de-a doua opțiune este distrugerea produselor. De altfel, legea obligă fiecare magazin ori restaurant să aibă contracte cu firme de neutralizare care distrug mâncarea.

În realitate, cea mai mare risipă se face în gospodăriile românilor. Bucătarii ne sfătuiesc însă să nu aruncăm preparatele rămase, ci să le transformăm. Ouăle vopsite, de pildă, pot fi făcute salată, cu patrunjel mult, ulei și oțet. Merg și în cartofii franțuzești, iar cu un sos alb se transfomă ușor în ouă umplute.

Friptura merge în salate ori în paste, iar din feliile de cozonac obținem un tort însiropat cu budincă și fructe.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Pandemia paralelă | Guvernul a dat primăriilor sute de milioane de euro de la autostrăzi pentru materiale sanitare inutile
Pandemia paralelă | Guvernul a dat primăriilor sute de milioane de euro de la autostrăzi pentru materiale sanitare inutile

Pandemia paralelă, partea I. În ediția de astăzi a emisiunii „România, te iubesc!” vorbim despre o risipă uriașă din bani europeni.

Risipa de apă din industria alimentară și cea textilă. Ce putem face pentru mâncare și haine mai prietenoase cu mediul
Risipa de apă din industria alimentară și cea textilă. Ce putem face pentru mâncare și haine mai prietenoase cu mediul

Alegerile pe care le facem zi de zi au un impact imens asupra planetei pe care locuim și asupra vieții și sănătății noastre. 

”Conectat la România”. Cum reducem risipa de sărbători – sfaturi utile, ușor de aplicat
”Conectat la România”. Cum reducem risipa de sărbători – sfaturi utile, ușor de aplicat

Față de o perioadă normală, deșeurile sunt cu 20% mai multe pe timp de sărbători, arată cifrele companiilor de salubrizare.

Comisia Europeană cere folosirea ambalajelor reutilizabile la livrări. Tone de ambalaje ajung la gunoi, de sărbători
Comisia Europeană cere folosirea ambalajelor reutilizabile la livrări. Tone de ambalaje ajung la gunoi, de sărbători

Zeci de mii de cadouri sunt ambalate zilnic în această lună specială, în magazine. În urmă, tone de hârtie și plastic vor ajunge la gunoi. Ca să mai reducă risipa, comisarii europeni cer companiilor din statele membre să împacheteze în ambalaje reutilizab

Greșeala cea mai mare care conduce la risipa mâncării. Cum putem practica gastronomia sustenabilă
Greșeala cea mai mare care conduce la risipa mâncării. Cum putem practica gastronomia sustenabilă

Nu mai umpleţi coşul de gunoi cu resturi provenite, în special, de la legume. Cojile pot fi transformate în diferite feluri de mâncare. Conceptul se numeşte gastronomie sustenabilă şi are ca scop reducerea risipei alimentare.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.