Bănci de alimente în București. Locurile unde poți duce mâncarea rămasă pentru a evita risipa

Risipă alimentară

Risipa alimentară este o problemă la nivel mondial, care are efecte negative atât în ceea ce privește mediul, cât și economia.

La nivel global, aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consum este irosit, iar în Uniunea Europeană aproximativ 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic mese care să le asigure o alimentaţie adecvată, potrivit ansvsa.ro.

În România, în fiecare an se aruncă 2,55 milioane de tone de produse alimentare, în timp ce 4,5 milioane de români trăiesc în sărăcie.

Pentru a reduce risipa alimentară, marile lanțuri de magazine au înființat băncile pentru alimente.

Ce sunt băncile de alimente

Prin intermediul băncilor de alimente se colectează produse alimentare și nealimentare de la marile lanțuri de magazine.

Citește și
mancare, supermarket
„Înainte să fac cumpărăturile, mănânc”. Ministrul Agriculturii, sfaturi pentru românii care vor să nu mai arunce alimentele
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ulterior, produsele sunt distribuite către diferite organizații non-guvernamentale care oferă sprijin persoanelor defavorizate.

Pentru reducerea risipei alimentare pot interveni și consumatorii.

Concret, dacă au alimente care sunt în termen de valabilitate și decid să nu le mai consume, le pot aduce la magazine, unde le pot lăsa în containerele speciale amplasate la ieșire. 

Banca de alimente din București

În 2016, Asociația Banca pentru colectarea și distribuția alimentelor, împreună cu lanțul de magazine Lidl, a înființat prima filială a rețelei naționale a Băncilor pentru Alimente în București.

Alte bănci de alimente în țară

După inaugurarea Băncii pentru Alimente din Bucureşti în 2016, proiectul s-a extins și în alte orașe din țară.

În prezent, rețeaua națională a băncilor pentru alimente are opt filiale active în: București, Cluj, Roman, Braşov, Oradea, Timişoara, Constanţa şi Craiova.

În semn de recunoaştere internaţională a activităţii desfăşurate în România, Proiectul Banca pentru Alimente Bucureşti a fost acceptat în 2019 ca Proiect Asociat FEBA (Federaţia Europeană a Băncilor de Alimente).

În cinci ani de la înființare, reţeaua a colectat peste 6.100 de tone de alimente de la peste 100 de companii şi le-a donat către mai mult de 480 de organizaţii, cu un potenţial de peste 130.000 de beneficiari, potrivit Agerpres.

Cum se procedează în alte țări vestice pentru a evita risipa alimentară

În alte țări, se practică conceptul numit revalorificarea alimentelor. Mâncarea care rămâne din seara anterioară este consumată sub altă formă. De exemplu, dacă ne-au rămas bucăți de friptură, putem să le folosim pentru a pregăti sandvișuri pe care să le luăm a doua zi la serviciu sau la școală.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Risipa de apă din industria alimentară și cea textilă. Ce putem face pentru mâncare și haine mai prietenoase cu mediul
Risipa de apă din industria alimentară și cea textilă. Ce putem face pentru mâncare și haine mai prietenoase cu mediul

Alegerile pe care le facem zi de zi au un impact imens asupra planetei pe care locuim și asupra vieții și sănătății noastre. 

„Înainte să fac cumpărăturile, mănânc”. Ministrul Agriculturii, sfaturi pentru românii care vor să nu mai arunce alimentele
„Înainte să fac cumpărăturile, mănânc”. Ministrul Agriculturii, sfaturi pentru românii care vor să nu mai arunce alimentele

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a dezvăluit vineri cum pot românii să prevină risipa alimentară, lucru care poate conduce la economisirea banilor și la un impact negativ redus al oamenilor asupra mediului înconjurător.

Risipa alimentară, o problemă tot mai gravă în România. Cum ar putea fi rezolvată
Risipa alimentară, o problemă tot mai gravă în România. Cum ar putea fi rezolvată

Continuăm să aruncăm peste o tonă de alimente în fiecare an, deşi am putea salva o grămadă. Tot la gunoi ajung şi foarte multe legume, care, din diverse motive, se strică pe câmpuri.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.