Băncile de alimente abia mai fac față. Românii aruncă milioane de tone de mâncare, deși tot mai mulți nu au ce pune pe masă
Creșterea prețurilor împinge tot mai mulți semeni către ONG-urile care se ocupă de protecția socială.
Aceste organizații au nevoie, la rândul lor, de ajutor, în special de la băncile pentru alimente. Dar și acestea fac față tot mai greu.
Această bancă pentru alimente din nordul Capitalei a trimis doar anul trecut 2.000 de tone de bunuri în toată țara. Preluate de aproximativ 150 de ONG-uri, acestea au fost distribuie mai departe celor nevoiași.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Elena Mudava, administratorul bucătăriei unui ONG: ”Alimentele acestea ne ajută foarte mult pentru bătrânii din căminul evreiesc. Venim o dată la două săptămâni. Vor fi împărțite la camera, la fiecare persoană în parte”.
Din ce în ce mai multe organizații nonprofit solicită sprijin de la băncile pentru alimente. Prețurile au crescut și, odată cu ele, numărul celor care nu-și permit masa zilnică.
România aruncă 5 milioane de tone de mâncare la gunoi pe an
Violeta: ”Avem situații în care nu au ce să mănânce în decurs de câteva zile și acolo încercăm să acționăm prin intermediul băncilor de alimente. Ne așteptăm ca numărul solicitărilor să crească și mai mulți oameni să aibă nevoie de ajutor și să ne solicite ajutorul în acest sens”.
Date făcute publice anul trecut de Ministerul Agriculturii arată că românii aruncă anual la gunoi 2,5 milioane de tone de alimente. În raportările Comisiei Europene însă, România figurează cu o cantitate dublă. În acest timp, alții nu au ce pune pe masă.
Gabriel Sescu, președintele Federației Băncilor pentru Alimente din România: ”Există o altă tendință ca tot mai multe organizații non-guvernamentale care au programe sociale să ne solicite sprijinul pentru că sunt lipsiți de resurse sau sunt în riscul de a limita serviciile sociale pe care le oferă, reducând numărul de beneficiari sau închizând unul dintre proiectele pe care le au".
Fenomenul nu e specific doar României. Datele Comisiei Europene arată că 100 de milioane de tone de alimente ajung la gropa de gunoi, într-un an, la nivel european.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, risipa alimentara, banca de alimente,
Dată publicare:
01-03-2023 10:24