Cât de scumpe sunt produsele bio și cele tradiționale. ”Nu prea ne permitem”
Produsele tradiţionale şi bio ar urma să beneficieze de reducerea cotei TVA de la 9 la 5%, la propunerea finanţelor, după ce Ministerul Agriculturii a semnat un acord în acest sens cu producătorii.
Măsura îşi propune să încurajeze producătorii români şi să crească consumul de mâncare sănătoasă.
Deocamdată, în magazine şi pieţe aceste produse sunt chiar şi de trei ori mai scumpe decât cele obişnuite, iar unii folosesc denumirea "tradiţionale" doar pentru a păcăli clienţii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
O familie din Romania cumpăra lunar produse bio, însă numai pentru copil: "Pentru noi nu prea ne permitem. Noi mai mergem şi aşa. Sunt foarte scumpe. Noi nu cheltuim pentru noi cât cheltuim pentru el, tot ce înseamnă bio. De la fructe Până la orez, care e 18 lei şi unul normal care e 6 lei".
În magazine, produsele bio sunt cam de două ori mai scumpe faţă de celelalte, chiar şi de trei ori în cazul ouălor, de exemplu.
Poate şi din acest motiv din totalul alimentelor vândute anual în România, doar 2-3 procente sunt ecologice. În ultima vreme însă a devenit şi la noi o modă să mănânci sănătos, iar acest lucru se vede în vânzările de anul trecut, care au crescut cu 30%.
Tânăr: "În ultimul timp am început să aleg o variantă mai sănătoasă, m-am uitat şi la produse bio din supermarketuri, ca să îmi fac o masă mai sănătoasă pentru mine".
Totuşi, unii nu sunt convinşi că mănâncă exact ce scrie pe etichete.
Conform legii, producătorii de produse tradiţionale obţin atestatele de la Ministerul Agriculturii, pe baza unei reţete care trebuie să fie românească, la fel ca ingredientele folosite.
Producătorii cu atestat se plâng ca sunt verificaţi permanent în timp ce alţii folosesc denumirile "tradiţional" sau "bio" fără ca produsele lor să respecte normele.
Călin Matieș, Federația Produselor Tradiționale: "Producătorul este verificat, noi de exemplu care facem pâine tradiţională, suntem verificaţi aproape lunar, de Direcţia Agricolă, ne verifica Protecţia Consumatorului pentru etichetare şi la fel pentru respectare DSV-ul. Mult mai mult decât sunt verificaţi alţii".
Ca să îi încurajeze pe cei care produc mâncare sănătoasă, iar preţurile să fie mai accesibile, Ministerul de Finanţe a iniţiat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru reducerea cotei TVA de la 9 la 5%.
Pentru că reducerea cotei TVA să intre în vigoare măsură trebuie să fie aprobată de Guvern.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul agriculturii, tva, sanatate, bio, produse traditionale, ingrediente, retete,
Dată publicare:
08-05-2019 18:19