Casa actorului Constantin I. Nottara, din centrul Capitalei, scoasă la vânzare. Prețul de pornire

casa Constantin Nottara
News.ro

Casa actorului Constantin I. Nottara (1859-1935) din bulevardul Dacia, ridicată în stil art deco, este scoasă la vânzare la preţul de pornire de 750.000 euro, anunţă Artmark Historical Estate.

Monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural naţional, imobilul a fost ridicat în plină perioadă modernistă, integrându-se perfect în arhitectura eclectică a cartierului select din care face parte.

În 1931, în zona cu cele mai multe monumente de arhitectură din Bucureşti, pe bulevardul Dacia, era ridicat "Căminul Nottara". Constantin I. Nottara a locuit mult timp pe str. Câmpineanu, fosta Regală în apropierea Teatrului Naţional (bombardat în al doilea Război Mondial). Spre finalul vieţii avea să locuiască, împreună cu fiul său, compozitorul Constantin C. Nottara, pe actualul Bulevard Dacia la nr. 105, unde s-a aflat până de curând casa memorială.

Descendent al unei vechi familii bizantine de origine greacă, Constantin I. Nottara (1859-1935) a studiat la Conservatorul de Artă Dramatică şi Lirică din Bucureşti şi la Teatrul Odeon din Paris. S-a remarcat în roluri importante din teatrul Shakespearean precum Lear şi Hamlet sau Shylock, în bătrânul medic din „Medicul în dilemă” de Shaw, în Vlaicu din „Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila, Ion din „Năpasta” de Ion L. Caragiale şi în alte roluri importante din acele vremuri.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Potrivit Artmark, clădirea a fost ridicată în plină perioadă modernistă în arhitectura bucureşteană, într-un stil funcţional, de sorginte art deco, integrându-se perfect în arhitectura eclectică a întregului bulevard.

În anul 1956, în memoria celor doi mari artişti, la initiţiativa Annei Nottara, soţia lui C.C. Nottara, a fost deschis pentru public Muzeul Memorial "C.I şi C.C. Nottara", care a funcţionat în imobil până în anul 2016.

Alături de casa Nottara, în portofoliul recent al Artmark Historical Estate se găsesc şi alte monumente reprezentative ale patrimoniului arhitectural şi cultural naţional, ce au aparţinut unor personalităţi marcante. Printre acestea: casa poetului Dimitrie Bolintineanu, a bancherilor Iarca şi Halfon sau a lui Aurel Mincu (toate în Bucureşti), conacul Golescu - Gussi (Leordeni - Argeş), castelul Haller (Saschiz - Mureş), vila arhitectului Paul Smărăndescu (Sinaia), Palatul Mocioni (Căpâlnaş - Arad).

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Prețul terenurilor agricole a explodat. Zona unde un hectar a ajuns 12.000 de €
Prețul terenurilor agricole a explodat. Zona unde un hectar a ajuns 12.000 de €

Tranzacţiile cu terenuri agricole au atins anul trecut un nivel record: peste 150.000 de hectare - adică aproape 2 la sută din suprafaţa agricolă a ţării - au fost puse în vânzare.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.