Când au pornit încălzirea românii anul trecut, în București. De când se va răci vremea anul acesta

calorifer

Toamna se lasă așteptată în România, iar temperaturile sunt anormal de ridicate pentru această perioadă. Cu toate că s-a încheiat luna octombrie, în multe zone încă nu e nevoie să pornim căldura în locuințe.  

Anul trecut, localnicii au pornit încălzirea în București la mijlocul lunii octombrie, însă anul acesta avem parte de o toamnă foarte călduroasă, mai ales în timpul zilei, așa că mulți se întreabă când se va răci vremea anul acesta.

Bucureștenii au pornit încălzirea în octombrie, anul trecut

Bucureștenii racordați la sistemul centralizat de termoficare au avut căldură începând cu 19 octombrie 2022. Temperaturile au scăzut anul trecut sub 10 grade Celsius, iar pe 16 octombrie 2022, noaptea, au fost -3 grade Celsius.

Astfel, de pe 18 octombrie, instalațiile au fost încărcate și românii au beneficiat de căldură. Totuși, au existat și asociații de locatari care au decis să își țină propriile instalații de căldură închise până la 1 noiembrie, dată la care s-au acordat ajutoarele pentru căldură în 2022.

În 2022, erau racordate la sistemul general de încălzire 8.200 de blocuri, 600 de imobile și 5.600 de instituții publice și agenți economici.

Citește și
bugetar
Statul mai angajează 1.000 de bugetari ca să recalculeze pensiile

„Începem cu școli, grădinițe, spitale. Durează în jur de o săptămână încărcarea sistemului. Sistemul e destul de sensibil, ne așteptăm la avarii. În unele blocuri, căldura se va simți mai puțin, în altele mai mult, depinde dacă proprietarii au aerisit caloriferele. Sunt blocuri care țin instalațiile de încălzire închise până la 1 noiembrie, când se dau ajutoarele pentru căldură", a spus directorul Termoenergetica, pe 18 octombrie 2022.

Așadar, temperaturile reci au venit anul trecut mult mai repede decât în acest an.

Anul trecut, prețurile la energie au explodat, iar bucureștenii au plătit facturi la preț dublu față de 2021, anul precedent. Gigacaloria a crescut de la 143 de lei la 350 de lei în aprilie 2022.

Conform specialiștilor, o garsonieră care plătea 15 de lei la încălzire în iarna anului 2021, ar fi urmat să plătească 350 de lei pentru încălzire în iarna anului 2022. Situația de anul trecut a fost una foarte dificilă, iar facturile astronomice i-a făcut pe români să găsească tot felul de soluții pentru a economisi bani.

În 2022, în București, temperaturile au ajuns în luna octombrie și sub 0 grade Celsius, în timpul nopții.

1,2 milioane de locuitori, adică 50% din populația Bucureștiului, era racordată la sistemul centralizat de încălzire, conform datelor oficiale de anul trecut.

La ce temperatură de afară se încălzesc caloriferele

Se dă drumul la căldură în București doar în anumite condiții. Temperaturile trebuie să scadă considerabil și să se mențină la fel pentru câteva nopți la rând, ca oamenii să beneficieze de căldură în calorifere.

De regulă, aceste temperaturi se apropie în luna octombrie. De exemplu, anul acesta, pe 18 septembrie 2023 au început testele de căldură în București.

„Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) S.A. anunţă vineri că, luni, 18 septembrie 2023, începe încărcarea cu apă a instalaţiilor de alimentare cu energie termică, concomitent cu efectuarea probelor de presiune la instalaţiile interioare. Acţiunile sunt necesare în vederea pregătirii reţelei de termoficare pentru noul sezon de încălzire 2023-2024”, a transmis CMTEB, printr-un comunicat.

Căldura va fi furnizată în București după ce afară se vor înregistra 10 grade Celsius sau mai puțin, timp de 3 zile consecutiv, conform Hotărârii 425/1994 privind aprobarea Regulamentului pentru furnizarea și utilizarea energiei termice.

„Începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 20,00-6,00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exteriorde +10º C sau mai mici, iar oprirea încălzirii se va face după 3 zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depășește +10º C, între orele 20,00-6,00”, se arată în lege.

Căldura se oprește după trei zile consecutive în care temperatura depășește 10 grade între orele 20:00 – 6:00.

În 2021, bucureștenii au primit căldură pe 12 octombrie, fiind încălzite inițial doar 80% dintre apartamente. Restul au avut de-a face cu lucrări la rețeaua secundară, lucru care a dus la întârzierea furnizării agentului termic.

În noiembrie 2022, temperaturile nocturne în luna noiembrie oscilau între 1 și 2 grade.

Specialiștii spun că anul 2023 a fost unul dintre cele mai calde din ultimii 30 de ani, iar acest lucru este din cauza fenomenului El Nino.

Cum se anunță vremea în București

Meteorologii spun că iarna aceasta vom avea ploi abundente, mai ales în Europa și nord-vestul Scandinaviei.

De altfel, ne confruntăm cu temperaturi mai ridicate decât media normală pentru sezonul rece, motiv pentru care abia la finalul lunii octombrie bucureștenii se așteaptă la temperaturi care să atingă 10 grade sau mai puțin pe timpul nopții.

Și în luna noiembrie, meteorologii se așteaptă la 11 grade pe timpul nopții. Iarna aceasta, temperaturile din Europa vor fi mai ridicate decât media din vestul și centrul continentului.

ANM a emis prognoza meteo pentru intervalul 23 octombrie – 5 noiembrie 2023.

Meteorologii spun că în săptămâna 30 octombrie – 6 noiembrie 2023 mediile valorilor termice vor fi ușor peste cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul țării.

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, iar asta este valabil la nivelul întregii țări.

Luna octombrie a anului 2023 a fost una călduroasă, mai ales în comparație cu aceeași lună din anii trecuți.

Specialiștii estimează că primele ninsori vor avea loc în București în luna noiembrie, cu toate că valorile din termometre indică temperaturi mai ridicate față de normalul acestei perioade. De la jumătatea lunii noiembrie, temperaturile scad simțitor, cu o maximă de 6 grade și o minimă de -1 grad.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Statul mai angajează 1.000 de bugetari ca să recalculeze pensiile
Statul mai angajează 1.000 de bugetari ca să recalculeze pensiile

Guvernul a modificat HG nr.118/ 2012 privind aprobarea statutului Casei Naţionale de Pensii Publice, în scopul implementării serviciilor electronice avansate pentru sistemul naţional de pensii, în vederea recalculării pensiilor din sistemul public.

Expert: ”Cică nu cresc taxele! Doar se unifică”. Cât ar urma să se oprească dintr-un salariu brut de 4.500 lei
Expert: ”Cică nu cresc taxele! Doar se unifică”. Cât ar urma să se oprească dintr-un salariu brut de 4.500 lei

Profesorul de economie Cristian Păun atrage atenţia asupra faptului că, dacă vor apărea modificări legislative în sensul unirii contribuţiei la fondul de asigurări de sănătate cu impozitul pe venit, în mod real angajaţii vor plăti taxe mai mari.

Alimentele a căror perioadă de valabilitate ar urma să fie prelungită și cu 6 luni. Un înscris dispare de pe ambalaje
Alimentele a căror perioadă de valabilitate ar urma să fie prelungită și cu 6 luni. Un înscris dispare de pe ambalaje

Noile tehnologii de producție prelungesc durata de viață a alimentelor. Sunt tot mai multe pentru care producătorii obțin un termen de valabilitate mai mare. Pastele și orezul, de pildă, pot fi consumate încă 6 luni, iar lactatele și untul 2 săptămâni.  

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.