Când au pornit încălzirea românii anul trecut, în București. De când se va răci vremea anul acesta

calorifer

Toamna se lasă așteptată în România, iar temperaturile sunt anormal de ridicate pentru această perioadă. Cu toate că s-a încheiat luna octombrie, în multe zone încă nu e nevoie să pornim căldura în locuințe.  

Anul trecut, localnicii au pornit încălzirea în București la mijlocul lunii octombrie, însă anul acesta avem parte de o toamnă foarte călduroasă, mai ales în timpul zilei, așa că mulți se întreabă când se va răci vremea anul acesta.

Bucureștenii au pornit încălzirea în octombrie, anul trecut

Bucureștenii racordați la sistemul centralizat de termoficare au avut căldură începând cu 19 octombrie 2022. Temperaturile au scăzut anul trecut sub 10 grade Celsius, iar pe 16 octombrie 2022, noaptea, au fost -3 grade Celsius.

Astfel, de pe 18 octombrie, instalațiile au fost încărcate și românii au beneficiat de căldură. Totuși, au existat și asociații de locatari care au decis să își țină propriile instalații de căldură închise până la 1 noiembrie, dată la care s-au acordat ajutoarele pentru căldură în 2022.

În 2022, erau racordate la sistemul general de încălzire 8.200 de blocuri, 600 de imobile și 5.600 de instituții publice și agenți economici.

Citește și
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

„Începem cu școli, grădinițe, spitale. Durează în jur de o săptămână încărcarea sistemului. Sistemul e destul de sensibil, ne așteptăm la avarii. În unele blocuri, căldura se va simți mai puțin, în altele mai mult, depinde dacă proprietarii au aerisit caloriferele. Sunt blocuri care țin instalațiile de încălzire închise până la 1 noiembrie, când se dau ajutoarele pentru căldură", a spus directorul Termoenergetica, pe 18 octombrie 2022.

Așadar, temperaturile reci au venit anul trecut mult mai repede decât în acest an.

Anul trecut, prețurile la energie au explodat, iar bucureștenii au plătit facturi la preț dublu față de 2021, anul precedent. Gigacaloria a crescut de la 143 de lei la 350 de lei în aprilie 2022.

Conform specialiștilor, o garsonieră care plătea 15 de lei la încălzire în iarna anului 2021, ar fi urmat să plătească 350 de lei pentru încălzire în iarna anului 2022. Situația de anul trecut a fost una foarte dificilă, iar facturile astronomice i-a făcut pe români să găsească tot felul de soluții pentru a economisi bani.

În 2022, în București, temperaturile au ajuns în luna octombrie și sub 0 grade Celsius, în timpul nopții.

1,2 milioane de locuitori, adică 50% din populația Bucureștiului, era racordată la sistemul centralizat de încălzire, conform datelor oficiale de anul trecut.

La ce temperatură de afară se încălzesc caloriferele

Se dă drumul la căldură în București doar în anumite condiții. Temperaturile trebuie să scadă considerabil și să se mențină la fel pentru câteva nopți la rând, ca oamenii să beneficieze de căldură în calorifere.

De regulă, aceste temperaturi se apropie în luna octombrie. De exemplu, anul acesta, pe 18 septembrie 2023 au început testele de căldură în București.

„Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) S.A. anunţă vineri că, luni, 18 septembrie 2023, începe încărcarea cu apă a instalaţiilor de alimentare cu energie termică, concomitent cu efectuarea probelor de presiune la instalaţiile interioare. Acţiunile sunt necesare în vederea pregătirii reţelei de termoficare pentru noul sezon de încălzire 2023-2024”, a transmis CMTEB, printr-un comunicat.

Căldura va fi furnizată în București după ce afară se vor înregistra 10 grade Celsius sau mai puțin, timp de 3 zile consecutiv, conform Hotărârii 425/1994 privind aprobarea Regulamentului pentru furnizarea și utilizarea energiei termice.

„Începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de 3 zile consecutiv, între orele 20,00-6,00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exteriorde +10º C sau mai mici, iar oprirea încălzirii se va face după 3 zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depășește +10º C, între orele 20,00-6,00”, se arată în lege.

Căldura se oprește după trei zile consecutive în care temperatura depășește 10 grade între orele 20:00 – 6:00.

În 2021, bucureștenii au primit căldură pe 12 octombrie, fiind încălzite inițial doar 80% dintre apartamente. Restul au avut de-a face cu lucrări la rețeaua secundară, lucru care a dus la întârzierea furnizării agentului termic.

În noiembrie 2022, temperaturile nocturne în luna noiembrie oscilau între 1 și 2 grade.

Specialiștii spun că anul 2023 a fost unul dintre cele mai calde din ultimii 30 de ani, iar acest lucru este din cauza fenomenului El Nino.

Cum se anunță vremea în București

Meteorologii spun că iarna aceasta vom avea ploi abundente, mai ales în Europa și nord-vestul Scandinaviei.

De altfel, ne confruntăm cu temperaturi mai ridicate decât media normală pentru sezonul rece, motiv pentru care abia la finalul lunii octombrie bucureștenii se așteaptă la temperaturi care să atingă 10 grade sau mai puțin pe timpul nopții.

Și în luna noiembrie, meteorologii se așteaptă la 11 grade pe timpul nopții. Iarna aceasta, temperaturile din Europa vor fi mai ridicate decât media din vestul și centrul continentului.

ANM a emis prognoza meteo pentru intervalul 23 octombrie – 5 noiembrie 2023.

Meteorologii spun că în săptămâna 30 octombrie – 6 noiembrie 2023 mediile valorilor termice vor fi ușor peste cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul țării.

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, iar asta este valabil la nivelul întregii țări.

Luna octombrie a anului 2023 a fost una călduroasă, mai ales în comparație cu aceeași lună din anii trecuți.

Specialiștii estimează că primele ninsori vor avea loc în București în luna noiembrie, cu toate că valorile din termometre indică temperaturi mai ridicate față de normalul acestei perioade. De la jumătatea lunii noiembrie, temperaturile scad simțitor, cu o maximă de 6 grade și o minimă de -1 grad.

Articol recomandat de sport.ro
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Citește și...
Românii care ar putea ieși mai devreme la pensie, fără un stagiu complet de cotizare. Cine va beneficia de schimbarea legii
Românii care ar putea ieși mai devreme la pensie, fără un stagiu complet de cotizare. Cine va beneficia de schimbarea legii

Mamele care au îndeplinit un stagiu minim de cotizare ar putea să iasă mai devreme la pensie, în funcție de numărul copiilor pe care i-au născut, potrivit unui proiect de lege depus la Senat săptămâna aceasta.

Satele pescărești din Deltă renasc. Aproape jumătate dintre locuitorii care au muncit în Spania și Italia au revenit
Satele pescărești din Deltă renasc. Aproape jumătate dintre locuitorii care au muncit în Spania și Italia au revenit

Satele pescărești din Delta Dunării prind viață după ce localnicii plecați la muncă peste hotare s-au întors acasă.  

Amnesty International: Ordinea mondială, în pragul distrugerii; marile puteri, cele mai vinovate. Mențiune ciudată la România
Amnesty International: Ordinea mondială, în pragul distrugerii; marile puteri, cele mai vinovate. Mențiune ciudată la România

Israelul, SUA, Rusia și China au cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, arată Amnesty International în ultimul său raport, potrivit căruia actuala ordine mondială este în pragul distrugerii. În dreptul României apare însă o mențiune ciudată.  

Recomandări
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice

„De unde sunt florile?”, partea I. Când creştinii ortodoxi celebrează Floriile, vorbim despre o industrie înfloritoare - vânzarea plantelor verzi şi florilor în România.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei
Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei

Gabriela Firea s-a înscris oficial în cursa pentru primăria generală. A fost opțiunea doi a partidului, după ce social-democrații și liberalii s-au convins că nu au șanse cu un candidat comun.