Greșeala cea mai mare care conduce la risipa mâncării. Cum putem practica gastronomia sustenabilă

×
Codul embed a fost copiat

Nu mai umpleţi coşul de gunoi cu resturi provenite, în special, de la legume. Cojile pot fi transformate în diferite feluri de mâncare. Conceptul se numeşte gastronomie sustenabilă şi are ca scop reducerea risipei alimentare.

A fost îmbrăţişat şi de bucătării români, care ne învaţă, în plus, să mergem la cumpărături abia atunci când ştim exact ce vrem să preparăm.

Pentru pui vienez, pe masă avem: carne de pui, ciuperci, ardei, ceapă și verdețuri.

Cum gătește un bucătar fără să arunce nimic la gunoi

Reporter: „Ne arătați și nouă ce ați aruncat până acum la coșul de gunoi?”
Cristian Zamfir, bucătar: „Doar colile, absolut nimic.”
Reporter: „Deci nici urmă de aliment.”
Zamfir:Materii prime nu, nu se aruncă nimic.”
Reporter: „Și ce ați făcut cu cojile, cu codițele de la ciuperci?”
Zamfir: „În primul rând, ciupercile cred că nu ar trebui să fie curățate. Eu prefer mai mult să le spăl. Pentru că dacă le tăiem, își pierd din proprietăți. Tot ce înseamnă codițe se folosesc să facem stocuri care se folosesc la alte preparate.”

Cu alte cuvinte, toate semințele, tulpinile ori cotoarele de legume la fel și oasele de pe care luăm carnea pot fi fierte şi transformate într-o supă foarte concentrată cu care putem da gust și altor mâncăruri. Iată, de pildă, ce putem să facem cu cojile de cartofi.

Citește și
risipa alimentara
Uniunea Europeană risipește mai multă mâncare decât importă. Cum ar putea înjumătăți pierderile alimentare până în 2030

David Răileanu, bucătar: „Cojile de la cartofi au fost reproduse într-un sos pentru a avea o concentrație mai mare de amidon. Au fost fierte înainte de a pune cartofii în apă. Pentru că am folosit și cojile de cartof, am reușit să avem o concentrație mai mare de gust.”

Joi, mai mulţi elevi au învăţat de la bucătari cum să reducă risipa. Unii au venit cu resturile de prin frigider şi le-au refolosit. Au făcut salate, chipsuri din coji de cartofi, crutoane din pâine învechită ori jeleu din cotoare și coji de mere. Sunt foarte importante și porțiile.

Când se produce cea mai mare risipă

De altfel, cea mai multă risipă se produce totuși pentru că avem tendința să cumpărăm mai mult decât avem nevoie. Ar fi bine ca înainte să mergem la cumpărături, să ne facem un plan, de la care să încercăm să nu ne abatem. Ne gândim ce am vrea să gătim în zilele următoare, pentru câte persoane, și punem în coș doar ingredientele de care avem nevoie.

Alexandru Spânu, bucătar: „Vrei să faci o ciorbă acasă, dar niciodată nu calculezi câte persoane sunt în casă și cât mănâncă din acea ciorbă. Vrei să mănânci o zi, două, trei? Dacă facem o ciorbă și mâncăm doar într-o zi și rămâne jumătate de oală, o aruncăm a doua zi.”

Potrivit ultimelor raportări, România este pe locul nouă în topul țărilor europene care risipesc mâncare. Deşi vorbim despre un fenomen, oficialii noștri preferă să tacă.

Ce spune Petre Daea despre situația risipei alimentare din România

Petre Daea, Ministrul Agriculturii: „N-aș vrea să dau aceste cantități din respect pentru cifre.”
Reporter: „Și din respect pentru oameni, ne puteți zice?”
Daea: „Da. Nu dau cantitățile, dar o să dau procentele, din respect pentru oameni. Din 2016 până acum s-a redus risipa alimentară cu ăăăă... cu ăăă... cinci procente!”

Ioan Oleleu, președintele ANSVSA: „Nu aș dori să vehiculez procente în momentul de față. Suntem într-o analiză continuă.”

Totuși, cei din Ministerul Agriculturii au anunţat în urmă cu câteva luni că în România se aruncă anual la gunoi 2,5 milioane de tone de alimente.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ce aruncă bucureștenii în canalizare. „Capete de porc sau chiar porcul cu totul, cai, o jumătate de oaie”. GALERIE FOTO
Ce aruncă bucureștenii în canalizare. „Capete de porc sau chiar porcul cu totul, cai, o jumătate de oaie”. GALERIE FOTO

Bucureștenii aruncă unele dintre cele mai bizare lucruri în canalizare. Prin urmare, stația de epurare de la Glina se confruntă cu o „cantitate uriașă de deșeuri care nu ar trebui niciodată să ajungă acolo”, potrivit Gărzii Naționale de Mediu (GNM).

Uniunea Europeană risipește mai multă mâncare decât importă. Cum ar putea înjumătăți pierderile alimentare până în 2030
Uniunea Europeană risipește mai multă mâncare decât importă. Cum ar putea înjumătăți pierderile alimentare până în 2030

Cantitatea de mâncare risipită de Uniunea Europeană este mai mare decât cea importată de blocul comunitar, a dezvăluit un raport publicat marți.

Amenda uriașă primită de un bărbat după ce un consătean l-a filmat când arunca gunoi. Ce spune soția reclamatului
Amenda uriașă primită de un bărbat după ce un consătean l-a filmat când arunca gunoi. Ce spune soția reclamatului

Un bărbat dintr-o comună gorjeană a primit o amendă uriașă după ce un consătean l-a filmat în timp ce arunca resturi, la marginea localității.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.