Sfaturi utile de la bucătari pentru a evita risipa. Ce să facem cu mâncarea rămasă de la Crăciun

×
Codul embed a fost copiat

Deși pregătim meniul pentru Revelion, în frigidere încă mai avem mâncare de la Crăciun. Pentru că obișnuim să gătim mai mult decât este cazul de sărbători, multe feluri de mâncare ajung în coșul de gunoi.

 

Bucătarii ne învață, însă, cum să folosim cozonacul rămas, ori friptura.

După sărbători, frigiderele sunt pline cu sarmale și friptură. Cu puțină imaginație le putem integra în meniu, în loc să le aruncăm.

Alex Petricean, bucătar: O rețetă foarte la îndemâna tuturor este tochitura. De fapt, asta e tochitura. Este carne din mai multe spectre. Poate să fie carne afumată, cârnați, carne crudă, carne gătită, friptură pe care o avem de la resturile rămase de pe urma sărbătorilor, toate se pun la un loc, se taie bucăți micuțe și facem un sos, ca o tocană, o servim cu o mămăliguță. Cred că rămâne destul de mult cozonac. Știm foarte bine de prăjitura maghiară somloi, care e de fapt un cozonac puțin însiropat cu niște frișcă, poate niște nucă adaos, caramelizat sau de ce nu stil frigănea, cum făceam din pâine, însiropat în lapte, apoi dat prin făină și ou”.

Dacă vă rămân sarmale le puteți congela

Radu Dumitrescu, bucătar: „Dacă ți-au rămas multe sarmale nu le congela pe toate pentru că după ce le recongelezi nu le poți recongela a doua oară și atunci iar dai în chestia asta cu risipa. Ți-au rămas 50, pune-le într-o punguliță de câte 7-8, cât mănâncă o familie la o masă. Ciorba poți s-o congelezi sau dacă nu vrei să mai mănânci ciorbă o strecori și vezi ce faci cu legumele, le pasezi, faci un piure, din zeamă poți să faci un pilaf, un risotto”.

Citește și
Pancreasul endocrin
Cantitățile uriașe de grăsime din mâncare depășesc tot ce poate ficatul să producă într-o zi. Explicațiile medicilor
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Oamenii au fost mai ponderați la cumpărături

Client: „Având în vedere că mi-a rămas friptură, pot face orice. Îi adaug niște legume și am făcut o altă mâncare”.

Client: „Am făcut atât cât consideram. Mai am puțin, dar cât să mă încadrez să mănânc. Niciodată nu fac risipă. Nu trebuie să aruncăm nimic pentru că e foarte multă muncă”.

Conform unui raport ONU, peste 1,3 milioane de tone de mâncare ajung la gunoi doar din gospodăriile românilor.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Cei care nu au niciun plan de Revelion pot opta pentru petreceri tematice cu mâncare și băutură, în restaurante
Cei care nu au niciun plan de Revelion pot opta pentru petreceri tematice cu mâncare și băutură, în restaurante

Între timp, pentru cei care nu au nici un plan de Revelion, majoritatea localurilor din țară organizează petreceri tematice, cu mâncare și băutură la discreție.

Cantitățile uriașe de grăsime din mâncare depășesc tot ce poate ficatul să producă într-o zi. Explicațiile medicilor
Cantitățile uriașe de grăsime din mâncare depășesc tot ce poate ficatul să producă într-o zi. Explicațiile medicilor

Suntem în luna lui prea mult, prea multă mâncare. Bucurați-vă de Sărbători în liniște. În liniște înseamnă și siguranță alimentară.

Când ne dăm seama că am mâncat prea multă mâncare și ce trebuie să facem pentru a calcula mai bine caloriile
Când ne dăm seama că am mâncat prea multă mâncare și ce trebuie să facem pentru a calcula mai bine caloriile

Ce înseamnă prea mult? Nu calculăm calorii și nu vorbim despre restricții. Ne uităm spre propria biologie. Aceasta face, de fapt, calculele, și ne dă informațiile.

Situația devine dramatică în spitale din cauza scumpirilor alimentelor: Ce au ajuns bolnavii să primească de mâncare
Situația devine dramatică în spitale din cauza scumpirilor alimentelor: Ce au ajuns bolnavii să primească de mâncare

Tot mai multe firme care livrează mâncare în spitale reziliază contractele, după ce alimentele s-au scumpit peste măsură.Deși s-a dublat anul acesta, alocația de hrană de 22 de lei nu ajunge pentru cele trei mese zilnice.

Sărbători triste pentru milioane de europeni: Oamenii trebuie să decidă dacă își încălzesc locuința sau cumpără mâncare
Sărbători triste pentru milioane de europeni: Oamenii trebuie să decidă dacă își încălzesc locuința sau cumpără mâncare

Se anunță sărbători mohorâte pentru milioane de oameni din mai toată Europa, din cauza creşterii inflației și a prețurilor la produsele de bază.

Recomandări
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.