„Înainte să fac cumpărăturile, mănânc”. Ministrul Agriculturii, sfaturi pentru românii care vor să nu mai arunce alimentele
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a dezvăluit vineri cum pot românii să prevină risipa alimentară, lucru care poate conduce la economisirea banilor și la un impact negativ redus al oamenilor asupra mediului înconjurător.
Chesnoiu a oferit sfaturi în contextul unor discuții recente despre o potențială criză de mâncare în întreaga lume, care l-a determinat președintele Băncii Mondiale David Malpass să avertizeze că planeta se confruntă cu o „catastrofă umană“.
Însă Chesnoiu a spus că în România nu avem de ce să ne temem despre perspectiva unei crize alimentare, conform Agerpres. Din contră, acesta a spus că în ţara noastră există o risipă alimentară, din moment ce anul trecut s-au aruncat la gunoi peste două milioane de tone de alimente.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Putem fi mai responsabili“
Ministrul a spus că pentru a preveni risipa alimentară, românii pot merge la cumpărături după ce au mâncat acasă, pentru a nu pofti la prea multe produse în magazine.
„Nu avem de ce să ne temem din perspectiva unei crize alimentare şi o spun cu responsabilitate. Trebuie să facem diferenţa dintre o criză alimentară, care este definită de lipsa alimentelor la raft, şi o criză a disponibilităţii populaţiei de a avea acces la acele alimente. Sunt două lucruri total distincte,“ a spus Chesnoiu.
„Într-o ţară în care în anul 2021 s-au aruncat la gunoi 2.000.000 de tone de alimente, putem vorbi despre risipă alimentară. Ne putem face fiecare o analiză, cât din ceea ce cumpărăm fiecare ajunge la gunoi la finalul săptămânii şi atunci o să ne dăm seama că aceia sunt bani aruncaţi, putem fi mai responsabili,“ a adăugat acesta.
Cum procedează Chesnoiu când merge la cumpărături
Chesnoiu a oferit exemplul personal ca fiind o soluție bună pentru risipa mâncării în România: „Înainte să fac cumpărăturile, mănânc. Când mergi la cumpărături şi ţi-e foame, ai cumpăra jumătate de magazin. Le punem pe toate în frigider şi la finalul săptămânii umplem coşul cu produse agroalimentare care ajung la gunoi.“
Acesta a recunoscut că nu folosește o listă când merge la cumpărături, lucru care l-ar ajuta să cumpere strict alimentele de care are nevoie.
Însă, Chesnoiu a sugerat că pune preț pe produsele bio.
Creștere „imensă“ a prețurilor alimentelor
Ministrul Agriculturii a mai spus că necesarul României de consum pentru ulei rafinat este asigurat de 1,2 milioane de tone de semințe de floarea soarelui, iar țara noastră produce într-un an agricol bun, precum 2021, trei milioane de tone, însă nu a vorbit despre impactul pe care l-ar putea avea criza climatică asupra agriculturii.
Săptămâna trecută, președintele Băncii Mondiale a declarat pentru BBC că sute de milioane de oameni ar putea fi împinși în sărăcie și nutriție mai scăzută din cauza prețurilor mai mari de mâncare cauzate de războiul din Ucraina.
David Malpass a estimat o creștere „imensă“ în prețurile alimentelor, cu 37 la sută, lucru care va însemna, conform liderului internațional că cei mai săraci vor „mânca mai puțin și vor avea mai puțini bani“.
Sursa: Agerpres
Etichete: adrian chesnoiu, ministrul agriculturii, risipa alimentara,
Dată publicare:
29-04-2022 15:41