Atentie la capuse! Cei muscati se pot imbolnavi de encefalita

Dată publicare: 17-06-2010 00:00
Dată actualizare: 06-11-2012 00:12


Pericolul pandeste in parcuri cum nici nu va asteptati! Schimbarile climatice din ultima perioada au creat un mediu perfect pentru dezvoltarea capuselor care s-au inmultit simtitor.

La Cluj, de exemplu, insectele au umplut locurile de joca si spatiile verzi. Specialistii avertizeaza ca cei care sunt muscati trebuie sa se prezinte imediat la medic pentru ca risca sa se imbolnaveasca de encefalita.

Medicii atrag atentia ca este foarte important ca in cazul in care treceti prin asa ceva, sa mergeti de urgenta la spital, unde sa aratati si insecta. Doar asa, specialistii vor putea stabili daca muscatura este sau nu periculoasa.

Capusele sunt vectori ai unor agenti etiologici si pot da boala lyme sau encefalita de capusa. Cu siguranta, modificarile climatice pot sa determine inmultirea populatiilor de capusa si migrarea capuselor dintr-un loc in altul.

Anul trecut, 12 persoane au facut encefalita dupa astfel de episoade. Ca sa tina boala provocata de capuse sub control, autoritatile monitorizeaza inca din 2008, 11 judete din Transilvania, unde pericolul este mai ridicat.

Primaria a facut deja o dezinsectie in parcuri. Actiunea se va repeta, dar edilii ii sfatuiesc pe parinti sa fie foarte atenti cand ies cu cei mici la plimbare.
 

Tags: sanatate,


VIDEO PROTVPLUS.RO