Andronescu: Elevii cu comportament agresiv ar putea fi pedepsiti mai aspru prin noul regulament

Dată publicare: 19-10-2012 18:14
Dată actualizare: 05-11-2012 06:40


Noul regulament scolar urmeaza sa cuprinda doua seturi de masuri, unul dintre ele vizand o pedeapsa mai aspra pentru elevul cu agresivitate crescuta in scoala, a anuntat, vineri, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Peste 15 mii de agresiuni s-au inregistrat anul trecut scolar, in urma carora peste 100 de copii au avut nevoie de ingrijiri medicale. In 254 de cazuri elevii sau profesorii implicati consumasera alcool. La nivelul capitalei cele mai intalnite incidente au fost cele in care elevii s-au luat la bataie. Grav este faptul ca a crescut numarul scolilor in care actele de violenta s-au repetat. Nici acest an scolar nu a inceput mai bine.

Doar in 2 saptamani, in Capitala 2 elevi au ajuns de la scoala la spital dupa ce au fost victimele unor agresiuni. In urma acestor evenimente ministrul educatiei a cerut modificarea regulamentelor scolare, iar elevii sau profesorii implicati in incidente violente pot fi exclusi din invatamant.

Citeste si: O smecherie banala te ajuta sa iei note mai mari la examene

In acest an scolar s-au inmatriculat 3,2 milioane de elevi, cu un milion mai putini decat in urma cu 10 ani. 

"Voi face ceea ce am spus, vom modifica regulamentul scolar, pe care cred ca il finalizam intr-o saptamana. In principal, vor fi doua seturi de masuri pe care le-am discutat: un set de preventie - fiind mai usor sa previi decat sa corectezi, iar al doilea privind masuri mai aspre pentru cei care manifesta agresivitate crescuta la scoala", a declarat ministrul Educatiei, la evenimentul de prezentare a Raportului Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).

Andronescu a mai spus ca problema violentei in scoli sau in afara lor nu vizeaza numai Ministerul Educatiei, ci mai multe organisme. "Nu este numai problema Ministerului Educatiei nu stiu de ce ma intrebati numai pe mine. Nu vreau sa ma deroghez de raspundere, vom colabora cu Ministerul Administratiei si Internelor, dar si cu autoritatile locale, pentru aceasta problema. Vom avea un set de masuri comun cu celelalte autoritati", a afirmat ministrul Educatiei.

Intrebata ce masuri ia ministerul pentru reducerea consumului de droguri, Andronescu a precizat ca un act normativ referitor la aceasta problema a fost "rejectat" de Palatul Cotroceni. "Legea a fost rejectata de Palatul Cotroceni. Eu sustin orice initiativa in acest domeniu", a spus demnitarul.

Ecaterina Andronescu a declarat, miercuri, ca profesorii de serviciu vor avea obligatia sa insoteasca persoanele straine care intra in unitatea de invatamant cu diverse probleme, iar poarta trebuie sa fie incuiata pe durata orelor.

"Sa fim seriosi, scoala nu poate fi transformata intr-o cazarma. Nu se poate spune: «Pe aici nu se trece!». scoala trebuie sa fie o institutie in care oamenii invata si cum sa se comporte, iar acest lucru este foarte important", a spus ministrul Educatiei, dupa ce i-a fost adus la cunostinta faptul ca sunt inca unitati de invatamant in care orice persoana straina poate intra fara probleme.

Andronescu a adaugat ca este convinsa ca in scoala trebuie sa fie niste reguli foarte precise.

"Cred ca trebuie sa avem niste reguli foarte precise. De exemplu, eu nu as lasa nicio persoana straina sa se plimbe singura prin scolaa. As cere profesorului de serviciu sa insoteasca persoana respectiva acolo unde are treaba. Apoi, la sfarsitul intrevederii, acelasi profesor de serviciu ar conduce spre iesire vizitatorul. Mai mult, in timpul orelor, poarta ar trebui sa ramana inchisa", a precizat ministrul Educatiei.

Andronescu a mai spus ca a recomandat deja inspectoratelor sa ia aceste masuri.

Declaratiile de miercuri au fost facute dupa ce un elev in clasa a IX-a la Liceul Tehnologic "Nicolae Balcescu" din Voluntari a fost injunghiat in picior, luni, in apropierea scolii, in urma unui conflict avut cu trei tineri, din cauza unei fete.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO