Produsele sanatoase de la munte, verificate si reglementate. Cum le vom putea identifica pe cele autentice
Bunatatile de la munte vor fi reglementate, conform unei recomandari europene. Mai mult decat atat, se va face o distinctie clara intre alimentele considerate sanatoase, care provin de la animale crescute liber si produsele de serie.
Pentru asta, statul va face verificari. Gospodarii care nu vor face dovada ca vitele si oile lor traiesc in zone nepoluate, nu vor fi autorizati.
Daca avem 30 la suta din suprafata in zona muntoasa, de ce sa nu profitam de acest lucru, si-au spus cei din Ministerul Agriculturii. Mai ales ca Uniunea Europeana ne recomanda sa diferentiem produsele montane de celelalte.
De pilda, tanti Maria din Loman, o localitate din judetul Alba, renumita pentru produsele traditionale obtinute, se mandreste cu un cas facut numai din ingrediente naturale. Cele 11 vaci pe care le are mananca iarba sanatoasa si curata, fara ingrasaminte chimice.
"Fanul pe care noi il obtinem de pe terenurile de munte este foarte bun, pentru ca nu ingrasam pasunile si terenurile cu niciun produs chimic - doar gunoi de grajd", explica femeia.
In Muntii Sebesului, toate animalele stau in voie pe pasunile unde nu exista poluare.
Maria Candea, producator: "Laptele si produsele sunt naturale, foarte bune. Gustul lor este diferit fata de cele din zona de ses."
O certificare in plus care sa ateste calitatea produsului ar fi in avantajul micilor producatori ale caror bunatati se pierd pe raft printre cele industriale.
Calin Maties, presedintele Federatiei Produselor Traditionale: "Le da o certificare ca si consumatorii pot manca mai sanatos, pot consuma produse agricole mai sanatoase."
Produsele montane ar urma sa ajunga pe rafturile magazinelor in aproximativ 6 luni. Pentru ca vorbim de alimente mai sanatoase decat cele obtinute in alte zone, acestea ar putea fi mai scumpe cu aproximativ 20 la suta si se vor distinge de restul printr-un logo special.
Asta dupa ce fiecare fermier in parte va fi verificat.
Achim Irimescu, Ministerul Agriculturii: "Va trebui sa punem la punct si un sistem prin care sa ii recunoastem, pentru a evita falsificarile."
Produsele montane se gasesc deja in Austria, Elvetia, Franta si Italia. Iar ideea de baza e aceea de a oferi protectie adevaratului gospodar montan, in detrimentul celor care doar isi numesc astfel marfurile si in realitate pacalesc clientii.
Sursa: Pro TV
Etichete: poluare, pasuni, produse agricole, alimente sanatoase,
Dată publicare:
08-01-2016 18:48