Kebabul, inclus pe lista mancarurilor populare in noul an. Ce alimente adorate de romani i-au cucerit pe americani
2016 va fi anul preparatelor de inspiratie nord-africana si orientala, al alimentelor cat mai putin procesate si al produselor ce provin din micile ferme.
Peste 1.500 de maestri bucatari din Statele Unite au participat la crearea unei liste cu 20 de mancaruri si stiluri ce vor fi populare in meniurile restaurantelor, anul viitor.
In ultima vreme, sunt tot mai populare restaurantele cu mancaruri traditionale din Nordul Africii si din Orientul Mijlociu, gatite rapid, dar din produse locale de cea mai buna calitate. Americanii adora kebabul si alte preparate simple din Turcia, Liban, Tunisia, Egipt si Israel.
Michael Mitsoglou, vicepresedintele unui lant de restaurante: "Am vrut sa pregatim feluri de mancare pline de savoare, de culori, folosind condimente si ierburi din zona Mediteranei."
Este o reteta care se va arata castigatoare si anul viitor, spun specialistii. Resturantele cu astfel de produse in meniu au avut, in 2015, cu 20 la suta mai multi clienti decat in 2014, iar procentul va creste si mai mult anul viitor.
In plus, oamenii sunt tot mai atenti la originea alimentelor pe care le cumpara din supermarket. Si in 2016, vor alege pe cat posibil produse care provin de la micile ferme locale, spun expertii culinari.
Annabel Langbein, expert culinar: "Avem pe de o parte aceasta miscare "de la ferma pe masa", iar pe de alta curiozitatea de a incerca tot felul de alimente provenite din diferite colturi ale lumii si care acum se gasesc intr-o varietate tot mai mare in supermarketuri."
Preparatele din carne, dupa retete vechi, inghetata artizanala si grânele cu efecte benefice pentru organism - cum ar fi quinoa si teff-ul, originar din Etiopia - vor fi, de asemenea, la mare cautare in 2016.
Jeff Biddle, expert: "Am ajuns in punctul in care clientii vor sa stie cat mai multe informatii despre mancarea pe care o cumpara. Vor produse simple, cat mai putin procesate, create dupa retete traditionale."
Carnatii si muraturile de casa, la loc de cinste pe mesele romanilor, mai ales de sarbatori, sunt tot mai populare si printre americani. In plus, si in 2016, patronii restaurantelor vor depune eforturi suplimentare pentru a nu irosi mancarea.