Alerta in spitale. Mii de bebelusi romani raman nevaccinati

Dată publicare: 16-06-2010 00:00
Dată actualizare: 07-05-2012 12:20


Peste 70.000 de familii au cam uitat de bucuria venirii pe lume a bebelusilor si au inlocuit-o cu grija ca nu cumva sa li se imbolnaveasca nou-nascutii, nevaccinati inca.

Numarul copiilor care nu au fost imunizati impotriva unor maladii grave creste de la o luna la alta. Stocurile de ser, administrate gratuit, au fost epuizate in multe zone din tara.

Pe langa vaccinul impotriva TBC-ului, care nu se mai gaseste din februarie, din dispensare si de la cabinetele doctorilor de familie lipsesc alte doua seruri. Este vorba de vaccinul impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive, cat si despre cel care ii protejeaza de rujeola, rubeola si oreion.

Inca nu s-au facut licitatii nationale din cauza situatiei financiare, iar ca sa suplineasca lipsa lor, cei din minister trimit din alte judete acolo unde acum este criza.

Pana ajung dozele, in jur de 25.000, o parte dintre parinti le-au cumparat din farmacii. Vaccinul DTP costa insa 180 - 250 lei si nu se gaseste in toate farmaciile, iar cel ROR in jur de 65 de lei doza.

Conform schemei nationale de imunizare, vaccinul impotriva unor boli grave ca difteria, tetanosul, tusea convulsiva si poliomielita se administreaza cate o doza la 2, 4 , 6 , 12 luni, dar si la 4 ani.

In schimb cel care ii protejeaza pe copilasi de rujeola, rubeola si oreion se face la 12 luni, si, din nou, la 7 ani.


VIDEO PROTVPLUS.RO