2010 - anul in care cadrele medicale angajate la stat au fugit la privat!

Dată publicare: 19-10-2010 00:00
Dată actualizare: 14-05-2012 01:18


Cu siguranta 2010 este anul in care asistam la un exod al medicilor si asistentilor. Cei care n-au prins inca un avion catre traile din vest, fug din sistemul de stat catre cel privat, unde salariile sunt duble si conditii bune de munca.

Teoretic, vor castiga si pacientii daca decontarile dintre Casa Nationala de Sanatate si institutiile de sanatate private vor creste.

Nicoleta Iorga a lucrat pana acum sase luni la CF2 ca asistenta la sectia de terapie intensiva, nou nascuti. Dupa incidentul in care doua femei au fost infectate in spital, a decis sa se mute la o maternitate privata.

In ultima luna, de la Maternitatea Giulesti, patru asistente de la terapie intensiva si seful sectieI neonatologie si-au depus demisia. Cel din urma a plecat pentru un post similar intr-un spital privat.

Fenomenul se extinde si in tara. Dupa o experienta de cinci ani la Maternitatea Bega, Daniela din Timisoara a plecat de la stat impreuna cu alti zece colegi. In ultimii trei ani, 4000 de asistente medicale si peste 9000 de medici au facut acelasi lucru.

Aparent, pierde statul. In realitate, nu pierde nimeni. Si asta pentru ca, si in sanatate, Casa Nationala va plati serviciul cel mai bun.

In momentul de fata zeci de analize, dar si interventii chirurgicale, se pot realiza in clinicile private care au contracte cu casele de asigurari. Astfel, pacientul are nevoie doar de trimitere.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO