Borsul, frate cu romanul. Produsul romanesc pe care l-am luat cu noi si peste ocean

Milionari bors

Cand spui ciorba romaneasca, spui automat “bors”. Chiar daca nu e specific doar tarii noastre, suntem singurii care il folosim in bucatarie la prepararea supelor si ciorbelor.

 
Doar noi si japonezii
Numele, e drept, l-am luat de la vecini. Popoarele slave numesc “bors” ciorba de sfecla rosie servita rece sau calda, cu sau fara carne. La noi, insa – si numai la noi – “bors”, sau mai bine zis “bors de putina”, e zeama acra de tarate. Termenul s-a extins apoi si la ciorbele acrite cu acest ingredient, specifice artei culinareromanesti. El se mai foloseste intr-o singura bucatarie din lume, cea japoneza, insa in mod cu totul diferit, la muraturi.

Alte preparate si produse specific romanesti gasesti in Saptamana Romaneasca!

Mult timp, borsul era facut prin gospodariile oamenilor si se cumpara de la piata sau de pe marginea drumului. Apoi au aparut intreprinzatorii care au inceput sa-l produca industrial. Unii au ajuns chiar milionari.

 

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei


Milionari din bors
Emil Dicu din Tecuci a fost printre primii romani care s-au gandit sa faca bani din bors. In 1995 a inceput cu o oala de 50 de litri pusa pe aragazul din bucatarie si cu reteta bunicii lui: apa, tarite de grau, malai si huste, adica "drojdia de bors", taratele care raman pe fundul putinei dupa acrire. Plus putina paine prajita, pentru culoare, crengute de visin si leustean, alt ingredient specific bucatariei noastre.

Mica sa afacere a crescut si a ajuns sa produca 15.000 de litri de bors pe zi. Bors natural, fara E-uri, la sticla dar si la punga, ambalajul comod care i-a asigurat pozitia pe piata si l-a imbogatit. Si fiindca trebuie tot timpul sa inovezi, Emil Dicu vrea sa faca si bors bio, insa taratele ecologice sunt mai scumpe si mai greu de procurat.

Si pentru ca borsul era o reteta de succes, au aparut si investitori straini care au inceput sa invadeze piata, profitand de capacitatea mai mare de productie, dar si logistica. Milionarii romani ai borsului risca in urmatorii ani sa fie detronati de companii cu capital strain care produc aceasta specialitate romaneasca.


Unde-s romani e si bors
Dragostea romanilor pentru bors nu e nejustificata. Nutritionistii spun ca ajuta digestia si metabolismul, e bogat in vitamine, minerale si enzime. Acum cativa ani, cantareata Andreea Banica chiar se lauda ca a slabit tinand dieta cu bors. Conditia e insa ca borsul sa fie natural si nepasteurizat.

„Exista bors pasteurizat?”, va veti intreba. Da, si se vinde bine printre romanii plecati departe de tara. E exportat in Italia si Spania, dar si in Statele Unite si Canada. Asa ca peste tot unde sunt romanii vom gasi si bors de putina.

Daca ti-am facut pofta de produse traditionale romanesti, intra in Saptamana Romaneasca, unde le poti gasi cu reducere de 10%. Sau, daca ai un astfel de produs, il poti inscrie in campanie!

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Fabrica de sarmale. Se intampla in Romania, dar se mananca in toata Europa!
Fabrica de sarmale. Se intampla in Romania, dar se mananca in toata Europa!

Poate ca n-or fi romanesti sarmalele,ci turcesti la origine, dar e clar ca noi am imbunatatit reteta pana cand le-am transformat intr-o specialitate romaneasca. Dovada faptul ca in tara noastra s-a deschis si prima fabrica de sarmale!

Leleasca, capitala prunelor uscate. Un produs traditional romanesc pe care romanii l-au uitat
Leleasca, capitala prunelor uscate. Un produs traditional romanesc pe care romanii l-au uitat

Ati auzit vreodata de Leleasca? Aceasta comuna din Olt a fost odinioara capitala europeana a prunelor uscate, o specialitate romaneasca pe care multi o iubesc, dar putini mai stiu unde ar putea sa o gaseasca. Raspunsul e simplu: tot la Leleasca!

"Vreti sa cuceriti femeia? Folositi sapunul Cheia!" Cum a reinviat o marca romaneasca de traditie

Mai tineti minte sapunul Cheia? Probabil vi se face pielea de gaina numai cand va amintiti cum se simtea pe piele. N-a fost insa intotdeauna asa.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.