Leleasca, capitala prunelor uscate. Un produs traditional romanesc pe care romanii l-au uitat

Prunele uscate de Leleasca

Ati auzit vreodata de Leleasca? Aceasta comuna din Olt a fost odinioara capitala europeana a prunelor uscate, o specialitate romaneasca pe care multi o iubesc, dar putini mai stiu unde ar putea sa o gaseasca. Raspunsul e simplu: tot la Leleasca!

Leleasca e la jumatatea drumului intre Pitesti si Dragasani. De generatii intregi oamenii de aici cresc pruni – si nu pentru tuica, ci pentru a le usca, pastrand astfel fructele si peste iarna.

 

Prunele uscate de Leleasca erau odinioara vestite nu doar in tara, ci in intreaga Europa, pe care satul din Olt o aproviziona cu aceasta specialitate romaneasca. Tone de prune uscate romanesti ajungeau in magazinele de delicatese din Vest.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

In perioada comunista exista aici o mare ferma de stat, cu sute de hectare de pruni crescuti pentru ca fructele sa fie uscate si vandute la export. Azi n-a mai ramas nimic din ea, asa ca oamenii din partea locului incearca pe cont propriu sa reinvie acest produs traditional romanesc. Anul acesta au obtinut de la Ministerul Agriculturii si atestatul de produs traditional.


Uscate, nu afumate

Momentan exista un singur producator atestat de prune uscate de Leleasca, Madalina Stancu din satul Tonesti. Fructele din livada ei, culese si alese cu grija, ajung intr-un cuptor traditional contruit din pamant si caramida, unde focul se face numai cu lemne. „E mare deosebire intre prunele noastre uscate si cele afumate”, explica Madalina Stancu, „pentru ca nu au contact cu fumul, asa cum se intampla cu cele din zona Vrancei sau cele aduse din alte tari care sunt afumate si rehidratate. Asa se pastreaza gustul inconfundabil si proprietatile unui fruct natural”.

Adevaratele prune uscate nu au voie sa aiba E-uri, aditivi sau conservanti. Cele pe care le gasiti in supermarket-uri contin in general astfel de substante, care le maresc termenul de valabilitate si le dau si un aspect mai comercial, mai „lucios”. Prunele de Leleasca, in schimb, nu au nevoie de conservanti, fiindca procedeul traditional, specifici zonei, e mult mai eficient decat chimicalele moderne si fereste fructele de mucegai fara sa distruga vitaminele si mineralele.

 

 

Prune si nu numai

Fiindca metoda traditionala de deshidratare e atat de eficienta si de sanatoasa, cei din Leleasca incearca acum sa o foloseasca si pentru alte fructe si legume afara de prune. Au incercat deja cu mere si rosii si spera sa obtina si alte fructe si legume uscate care pastreaza gustul natural al roadelor romanesti fara aditivi chimici.

Vezi in materialul video diferenta intre adevaratele produse traditionale si cele cu E-uri si conservanti:



Nu sunt, de altfel, singurele produse traditionale din regiune. Deja au mai fost atestate painea de test din Scarisoara si conservele de fructe din Giuvarasti si Dobrosloveni. Din pacate, la fel ca multe alte produse romanesti, nici prunele uscate de Leleasca nu ajung in marile retele de magazine. Si asta cu toate pretul e mult sub cel al produselor similare din import iar strainii care viziteaza zona sunt extrem de incantati si isi doresc sa le cumpere. Daca v-am facut pofta, acum aveti ocazia sa le cumparati, cu reducere de 10%, in Saptamana Romaneasca!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Fabrica de sarmale. Se intampla in Romania, dar se mananca in toata Europa!
Fabrica de sarmale. Se intampla in Romania, dar se mananca in toata Europa!

Poate ca n-or fi romanesti sarmalele,ci turcesti la origine, dar e clar ca noi am imbunatatit reteta pana cand le-am transformat intr-o specialitate romaneasca. Dovada faptul ca in tara noastra s-a deschis si prima fabrica de sarmale!

Borsul, frate cu romanul. Produsul romanesc pe care l-am luat cu noi si peste ocean
Borsul, frate cu romanul. Produsul romanesc pe care l-am luat cu noi si peste ocean

Cand spui ciorba romaneasca, spui automat “bors”. Chiar daca nu e specific doar tarii noastre, suntem singurii care il folosim in bucatarie la prepararea supelor si ciorbelor.

"Vreti sa cuceriti femeia? Folositi sapunul Cheia!" Cum a reinviat o marca romaneasca de traditie

Mai tineti minte sapunul Cheia? Probabil vi se face pielea de gaina numai cand va amintiti cum se simtea pe piele. N-a fost insa intotdeauna asa.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.