Leleasca, capitala prunelor uscate. Un produs traditional romanesc pe care romanii l-au uitat
Ati auzit vreodata de Leleasca? Aceasta comuna din Olt a fost odinioara capitala europeana a prunelor uscate, o specialitate romaneasca pe care multi o iubesc, dar putini mai stiu unde ar putea sa o gaseasca. Raspunsul e simplu: tot la Leleasca!
Leleasca e la jumatatea drumului intre Pitesti si Dragasani. De generatii intregi oamenii de aici cresc pruni – si nu pentru tuica, ci pentru a le usca, pastrand astfel fructele si peste iarna.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prunele uscate de Leleasca erau odinioara vestite nu doar in tara, ci in intreaga Europa, pe care satul din Olt o aproviziona cu aceasta specialitate romaneasca. Tone de prune uscate romanesti ajungeau in magazinele de delicatese din Vest.
In perioada comunista exista aici o mare ferma de stat, cu sute de hectare de pruni crescuti pentru ca fructele sa fie uscate si vandute la export. Azi n-a mai ramas nimic din ea, asa ca oamenii din partea locului incearca pe cont propriu sa reinvie acest produs traditional romanesc. Anul acesta au obtinut de la Ministerul Agriculturii si atestatul de produs traditional.
Uscate, nu afumate
Momentan exista un singur producator atestat de prune uscate de Leleasca, Madalina Stancu din satul Tonesti. Fructele din livada ei, culese si alese cu grija, ajung intr-un cuptor traditional contruit din pamant si caramida, unde focul se face numai cu lemne. „E mare deosebire intre prunele noastre uscate si cele afumate”, explica Madalina Stancu, „pentru ca nu au contact cu fumul, asa cum se intampla cu cele din zona Vrancei sau cele aduse din alte tari care sunt afumate si rehidratate. Asa se pastreaza gustul inconfundabil si proprietatile unui fruct natural”.
Adevaratele prune uscate nu au voie sa aiba E-uri, aditivi sau conservanti. Cele pe care le gasiti in supermarket-uri contin in general astfel de substante, care le maresc termenul de valabilitate si le dau si un aspect mai comercial, mai „lucios”. Prunele de Leleasca, in schimb, nu au nevoie de conservanti, fiindca procedeul traditional, specifici zonei, e mult mai eficient decat chimicalele moderne si fereste fructele de mucegai fara sa distruga vitaminele si mineralele.
Prune si nu numai
Fiindca metoda traditionala de deshidratare e atat de eficienta si de sanatoasa, cei din Leleasca incearca acum sa o foloseasca si pentru alte fructe si legume afara de prune. Au incercat deja cu mere si rosii si spera sa obtina si alte fructe si legume uscate care pastreaza gustul natural al roadelor romanesti fara aditivi chimici.
Vezi in materialul video diferenta intre adevaratele produse traditionale si cele cu E-uri si conservanti:
Nu sunt, de altfel, singurele produse traditionale din regiune. Deja au mai fost atestate painea de test din Scarisoara si conservele de fructe din Giuvarasti si Dobrosloveni. Din pacate, la fel ca multe alte produse romanesti, nici prunele uscate de Leleasca nu ajung in marile retele de magazine. Si asta cu toate pretul e mult sub cel al produselor similare din import iar strainii care viziteaza zona sunt extrem de incantati si isi doresc sa le cumpere. Daca v-am facut pofta, acum aveti ocazia sa le cumparati, cu reducere de 10%, in Saptamana Romaneasca!
Sursa: Pro TV
Etichete: olt, prune, produse traditionale, fructe uscate, saptamana romaneasca,
Dată publicare:
12-12-2013 17:55