Fabrica de sarmale. Se intampla in Romania, dar se mananca in toata Europa!

Oala cu sarmale

Poate ca n-or fi romanesti sarmalele,ci turcesti la origine, dar e clar ca noi am imbunatatit reteta pana cand le-am transformat intr-o specialitate romaneasca. Dovada faptul ca in tara noastra s-a deschis si prima fabrica de sarmale!

Se intampla la Gheorgheni, in judetul Harghita. Fabrica a fost deschisa in 2010 iar acum are zece angajati care fac tone de sarmale. Mai precis, 5.000 de bucati pe zi, care se vand in Romania, dar mai ales peste hotare, in Franta, Spania si mai ales Ungaria, unde acest simbol al bucatariei romanesti este foarte apreciat.


Sarmale pentru urmasii vikingilor
Fabrica nu produce tot anul, ci doar in sezonul rece, intre octombrie si ianuarie. Comenzile mari vin inca din vara, ca sa fie gata varza acra. “Anul acesta avem cerere de 16 tone pentru Ungaria”, spune patronul fabricii de sarmale din Gheorghieni, “5 tone pentru Spania si 4 pentru Franta”. O tona va merge chiar in Suedia, unde o caserola de 450 de grame se vinde cu 6,5 euro.

Desi reteta e traditionala, luata de sotia proprietarului de la mama sa, dar si de la soacra, fabrica nu arata ca o bucatarie taraneasca, ci mai degraba ca un spital. Angajatii au halate albe, bonete si manusi de unica folosinta si lucreaza de dimineata pana seara. Fiecare dintre ei poate face si 900 de sarmale intr-o zi.

Vezi in video cele mai bune retete pentru sarmale:

Citește și
Carne
Carnea de porc a devenit un vis irealizabil. Sute de mii de romani vor avea un Craciun modest
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Varza e cumparata doar de la producatori din zona care pot prezenta buletine de analiza si murata in fabrica, cu apa din fanta si sare din salina de la Praid. In 2012, de exemplu, au fost puse 70 de tone de varza. Carnea vine si ea dintr-o sursa sigura, porcii fiind transati direct in fabrica, unde se face si afumatura pentru aroma.

Proprietarul spune ca cererea de sarmale la export creste in fiecare an. Initial erau cumparate de romanii care munceau in alte tari, dar apoi le-u prins gustul si strainii. “Eu consider ca, odata cu sarmalele noastre, românii care nu pot veni in Romania de sarbatori primesc o parte din tara, fac o calatorie virtuala si se simt acasa. Iar strainii care au mancat o data s-au indragostit de ele.

Iar daca ti-am facut pofta de preparate romanesti, intra in Saptamana Romaneasca, unde le gasesti cu 10% mai ieftin!

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Nu trebuie sa mai stati zile intregi in bucatarie. Cat va costa masa de Craciun adusa direct acasa
Nu trebuie sa mai stati zile intregi in bucatarie. Cat va costa masa de Craciun adusa direct acasa

Sarmale, piftie, friptura, cozonac. Toate pot ajunge la dumneavoastra acasa la kilogram sau in meniuri speciale pentru Craciun. Nu trebuie sa mai stati zile intregi in bucatarie, cand puteti cumpara o masa completa de sarbatori cu preturi mici.

Carnea de porc a devenit un vis irealizabil. Sute de mii de romani vor avea un Craciun modest
Carnea de porc a devenit un vis irealizabil. Sute de mii de romani vor avea un Craciun modest

Craciunul o sa ii prinda in nevoie pe multi dintre semenii nostri. Cel putin o jumatate de milion de romani nu vor avea pe masa sarmale, friptura si nici alte specialitati de sarbatori, pentru ca pur si simplu nu si le permit.

Festivalul sarmalelor i-a cucerit pe turistii afalti la Praid
Festivalul sarmalelor i-a cucerit pe turistii afalti la Praid

Festin culinar la Praid, Harghita unde zeci de bucatari romani si unguri s-au intrecut in preparatul sarmalelor. Bucatele care mai de care mai gustoase, cu carne de rata, vita sau pui, dar si alte bunatati au fost pregatite dupa retete traditionale.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.