Fabrica de sarmale. Se intampla in Romania, dar se mananca in toata Europa!

Oala cu sarmale

Poate ca n-or fi romanesti sarmalele,ci turcesti la origine, dar e clar ca noi am imbunatatit reteta pana cand le-am transformat intr-o specialitate romaneasca. Dovada faptul ca in tara noastra s-a deschis si prima fabrica de sarmale!

Se intampla la Gheorgheni, in judetul Harghita. Fabrica a fost deschisa in 2010 iar acum are zece angajati care fac tone de sarmale. Mai precis, 5.000 de bucati pe zi, care se vand in Romania, dar mai ales peste hotare, in Franta, Spania si mai ales Ungaria, unde acest simbol al bucatariei romanesti este foarte apreciat.


Sarmale pentru urmasii vikingilor
Fabrica nu produce tot anul, ci doar in sezonul rece, intre octombrie si ianuarie. Comenzile mari vin inca din vara, ca sa fie gata varza acra. “Anul acesta avem cerere de 16 tone pentru Ungaria”, spune patronul fabricii de sarmale din Gheorghieni, “5 tone pentru Spania si 4 pentru Franta”. O tona va merge chiar in Suedia, unde o caserola de 450 de grame se vinde cu 6,5 euro.

Desi reteta e traditionala, luata de sotia proprietarului de la mama sa, dar si de la soacra, fabrica nu arata ca o bucatarie taraneasca, ci mai degraba ca un spital. Angajatii au halate albe, bonete si manusi de unica folosinta si lucreaza de dimineata pana seara. Fiecare dintre ei poate face si 900 de sarmale intr-o zi.

Vezi in video cele mai bune retete pentru sarmale:

Citește și
Carne
Carnea de porc a devenit un vis irealizabil. Sute de mii de romani vor avea un Craciun modest
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Varza e cumparata doar de la producatori din zona care pot prezenta buletine de analiza si murata in fabrica, cu apa din fanta si sare din salina de la Praid. In 2012, de exemplu, au fost puse 70 de tone de varza. Carnea vine si ea dintr-o sursa sigura, porcii fiind transati direct in fabrica, unde se face si afumatura pentru aroma.

Proprietarul spune ca cererea de sarmale la export creste in fiecare an. Initial erau cumparate de romanii care munceau in alte tari, dar apoi le-u prins gustul si strainii. “Eu consider ca, odata cu sarmalele noastre, românii care nu pot veni in Romania de sarbatori primesc o parte din tara, fac o calatorie virtuala si se simt acasa. Iar strainii care au mancat o data s-au indragostit de ele.

Iar daca ti-am facut pofta de preparate romanesti, intra in Saptamana Romaneasca, unde le gasesti cu 10% mai ieftin!

 

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Nu trebuie sa mai stati zile intregi in bucatarie. Cat va costa masa de Craciun adusa direct acasa
Nu trebuie sa mai stati zile intregi in bucatarie. Cat va costa masa de Craciun adusa direct acasa

Sarmale, piftie, friptura, cozonac. Toate pot ajunge la dumneavoastra acasa la kilogram sau in meniuri speciale pentru Craciun. Nu trebuie sa mai stati zile intregi in bucatarie, cand puteti cumpara o masa completa de sarbatori cu preturi mici.

Carnea de porc a devenit un vis irealizabil. Sute de mii de romani vor avea un Craciun modest
Carnea de porc a devenit un vis irealizabil. Sute de mii de romani vor avea un Craciun modest

Craciunul o sa ii prinda in nevoie pe multi dintre semenii nostri. Cel putin o jumatate de milion de romani nu vor avea pe masa sarmale, friptura si nici alte specialitati de sarbatori, pentru ca pur si simplu nu si le permit.

Festivalul sarmalelor i-a cucerit pe turistii afalti la Praid
Festivalul sarmalelor i-a cucerit pe turistii afalti la Praid

Festin culinar la Praid, Harghita unde zeci de bucatari romani si unguri s-au intrecut in preparatul sarmalelor. Bucatele care mai de care mai gustoase, cu carne de rata, vita sau pui, dar si alte bunatati au fost pregatite dupa retete traditionale.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.