Fabrica de sarmale. Se intampla in Romania, dar se mananca in toata Europa!
Poate ca n-or fi romanesti sarmalele,ci turcesti la origine, dar e clar ca noi am imbunatatit reteta pana cand le-am transformat intr-o specialitate romaneasca. Dovada faptul ca in tara noastra s-a deschis si prima fabrica de sarmale!
Se intampla la Gheorgheni, in judetul Harghita. Fabrica a fost deschisa in 2010 iar acum are zece angajati care fac tone de sarmale. Mai precis, 5.000 de bucati pe zi, care se vand in Romania, dar mai ales peste hotare, in Franta, Spania si mai ales Ungaria, unde acest simbol al bucatariei romanesti este foarte apreciat.
Sarmale pentru urmasii vikingilor
Fabrica nu produce tot anul, ci doar in sezonul rece, intre octombrie si ianuarie. Comenzile mari vin inca din vara, ca sa fie gata varza acra. “Anul acesta avem cerere de 16 tone pentru Ungaria”, spune patronul fabricii de sarmale din Gheorghieni, “5 tone pentru Spania si 4 pentru Franta”. O tona va merge chiar in Suedia, unde o caserola de 450 de grame se vinde cu 6,5 euro.
Desi reteta e traditionala, luata de sotia proprietarului de la mama sa, dar si de la soacra, fabrica nu arata ca o bucatarie taraneasca, ci mai degraba ca un spital. Angajatii au halate albe, bonete si manusi de unica folosinta si lucreaza de dimineata pana seara. Fiecare dintre ei poate face si 900 de sarmale intr-o zi.
Vezi in video cele mai bune retete pentru sarmale:
Varza e cumparata doar de la producatori din zona care pot prezenta buletine de analiza si murata in fabrica, cu apa din fanta si sare din salina de la Praid. In 2012, de exemplu, au fost puse 70 de tone de varza. Carnea vine si ea dintr-o sursa sigura, porcii fiind transati direct in fabrica, unde se face si afumatura pentru aroma.
Proprietarul spune ca cererea de sarmale la export creste in fiecare an. Initial erau cumparate de romanii care munceau in alte tari, dar apoi le-u prins gustul si strainii. “Eu consider ca, odata cu sarmalele noastre, românii care nu pot veni in Romania de sarbatori primesc o parte din tara, fac o calatorie virtuala si se simt acasa. Iar strainii care au mancat o data s-au indragostit de ele.”
Sursa: Mediafax
Etichete: export, mancare, Harghita, fabrica, produse traditionale, sarmale, saptamana romaneasca,
Dată publicare:
20-12-2013 18:25