Sucul de mere al printilor. Pe mosia unui principe transilvanean, un print englez face suc ecologic
La 100 de kilometri de Sibiu, cum faci dreapta inainte de Sighisoara, exista un sat vechi de sase secole: Malancrav. In lume e considerat una dintre cele mai la moda destinatii turistice pentru cei care au imbratisat o viata “bio”.
Ce e atat de special in Malancrav? E unul dintre putinele locuri din Europa unde se mai pastreaza traditiile, atat istorice cat si culinare. Turistii straini vin aici atat pentru a vedea conacul Apafi, ce a apartinut unui principe transilvanean din veacul al XV-lea, dar si pentru sucurile de fructe ecologice fabricate in sat.
Englezii au cautat special un sat de rupt de lume
Malancrav, un sat rupt de lume pana de curand, la 13 kilometri de cel mai apropiat drum national, a devenit un obiectiv turistic dupa ce fundatia Mihai Eminescu Trust, patronata de printul Charles, a inceput sa deruleze aici proiecte. I-a atras aici pe britanici tocmai izolarea, care a facut ca in Malancrav sa se pastreze netulburate multe traditii pierdute in alte parti ale Ardealului. Pentru a reabilita cladirile istorice din localitate, fundatia a pregatit 40 de mesteri care sa lucreze folosind doar mijloace traditionale.
Cea mai importanta restaurarea a fost cea a Conacului Apafi, incheiata in 2007: cladirea datand din Evul Mediu a devenit un spatiu de cazare cu dotari moderne, fara sa-si piarda insa nimic din spiritul sau medieval. Asa ca turistii vin din toata lumea, fiindca nu sunt multe in Romania – sau in Europa – cladirile atat de vechi in care inca se poate locui.
Fabrica care nu merge decat cand fructele sunt proaspete
In acelasi timp, fundatia patronata de printul Charles a cumparat la Malancrav peste 100 de hectare de livada plantate cu meri si peri pe care i-a transformat intr-o livada ecologica. Fructele produse de aceasta sunt transformate in suc, tot “eco” in fabrica deschisa in sat tot de cei de la Mihai Eminescu Trust. Si nu e eco doar pe hartie: de doua ori pe an au loc controale extrem de stricte pentru a verifica daca metodele e de lucru, substantele si ingrasamintele folosite sunt ecologice. De altfel, in Malancrav traditia cresterii merilor dateaza tot de veacuri, ca si conacul Apafi, al carui proprietar stapanea mari livezi.
Trei localnici se ocupa permanent de livada si intretin fabrica de suc in lunile in care nu se produce. Asta pentru ca, fiind o fabrica ecologica, nu functioneaza decat in perioada in care se culeg fructele din livada, sucul fiind facut numai din mere sau pere proaspete.
Stiai ca savantii au declarat merele romanesti cele mai gustoase mere din lume?
Trei oameni nu pot insa sa faca fata tot anul lucrarilor necesare, asa ca primavara sunt angajati zilieri in livada. Toamna, cand se culeg merele si perele, aici lucreaza chiar si o suta de oameni, care culeg manual, alegand doar fructele mari si frumoase.
Bautura preferata a ambasadorilor
Productivitatea nu e mare, tocmai pentru ca fructele sunt crescute ecologic si alese: doar 2 tone la hectar, in conditiile in care culturile obisnuite produc si 60 de tone la hectar. Din fructe se obtin in fiecare an 30.000 de litri de suc de mere ecologic si circa 7.000 de litri de suc de pere. Toate fructele culese intr-o zi sunt sunt procesate in fabrica in ziua respectiva, ca sa nu se altereze. Nu mai are rost sa spunem ca sucul de mere de aici nu contine zahar, coloranti sau conservanti.
Vezi si cate mere s-au produs in Romania anul acesta:
Toata cantitatea de suc produsa la Malancrav este vanduta in Romania: o parte ajunge in magazinele bio, o alta parte la ambasadele din Bucuresti, diplomatii straini fiind poate mai constienti decat romanii cat de greu e sa gasesti un suc cu adevarat natural. Un litru de suc costa doar 8 lei si administratorul livezii recunoaste ca nu scoate profit. Dar, in schimb, le aduce bucurie si sanatate celor care beau sucul sau!
Sursa: Mediafax
Etichete: turism, Printul Charles, fructe, ecologic, mere, monumente, malancrav,
Dată publicare:
09-12-2013 18:59